2024.04.21, Vasárnap
Már dolgoznak a magyar tenger megújuló zsilipjén a Sió-csatornán
Fotók: facebook.com/colasmagyarorszag

Már dolgoznak a magyar tenger megújuló zsilipjén a Sió-csatornán

magyarepitok.hu, facebook.com

2022.09.04. 10:00 - Bíró Beáta

A Sió-zsilip kapacitása a Colas és a Strabag munkájának köszönhetően duplája lesz a korábbinak.

Hirdetés

Elkezdődött a régi leeresztőzsilip bontása a Balaton vízszintjét szabályozó nagyszabású projektben, valamint az üzemviteli épület szerkezetépítési munkái is zajlanak. A beruházás jelenlegi állásáról közösségi oldalán adott hírt a Colas Alterra Zrt., amely a Strabag Építőipari Zrt.-vel konzorciumban hajtja végre a korszerűsítési munkálatokat a Balaton nagyműtárgyain és a Sió-csatornán.

A közel 19 milliárdos fejlesztés eredményeképpen javulnak a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás feltételei és a Balaton vízszintszabályozásának lehetősége, biztonságosabbá téve ezzel a vízleeresztést. A Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a korábbi másodpercenkénti 60 köbméternek, ezzel biztosítható a vízterhelés hatékonyabb csökkentése nagy vizek esetén.

 

 

A projekt megvalósítása során átépítik a két vízszintszabályozó nagyműtárgyat – a siófoki leeresztő zsilipet és a balatonkiliti mederduzzasztót -, valamint a siófoki hajózsilipet. 

 Sió zsilipjének látványterveiből korábban látványos videó is készült.

 

Szeptemberben elkezdik az üzemi híd építését

Az üzemviteli épület szerkezetépítési munkái érdekes szakaszba értek: elkészült az első anyagában színezett fal.

A tervek szerint szeptember elején indul a leeresztőzsilipen lévő üzemi híd kivitelezése. Ha ez elkészült, befejezhető a régi műtárgy bontása és megkezdődhet az íveshíd építése. Az új műtárgyak a korábbiaknál jobban illeszkednek majd a tájba, egyes részeit pedig – az elképzelések szerint - a látogatók előtt is megnyitják.

Ezzel párhuzamosan a Sió felső szakaszának kotrási és depónia építési munkái, valamint a bal parti töltés áthelyezés is folyamatban vannak.

 

Nagy Zsuzsanna/magyarepitok.hu

 

A beruházással az éghajlatváltozás hatásait is mérsékelni tudják

A Sió-csatorna árvízvédelmi töltésrendszerének magasítása és egy szakaszon történő áthelyezése az árvízvédelmi biztonság növelését szolgálja. A projekt keretében rendezik a Sió-csatorna mentén lévő, felújítandó magas parkokat is.

VízgazdálkodásColas Alterra Zrt.StrabagSiózsilipBalatonvízügy

Hírlevél

Hirdetés