2024.04.23, Kedd
Új szennyvíztisztító telep szolgálja hamarosan Bács-Kiskun megye településeit
Fotók: Penta Kft.

Új szennyvíztisztító telep szolgálja hamarosan Bács-Kiskun megye településeit

magyarepitok.hu

2022.09.30. 07:45 - Kalácska-Nagy Nóra

Csengőd szennyvíztisztító telep fejlesztését a Penta Kft. végzi el.

Hirdetés

A csengődi agglomeráció szennyvízkezelésének fejlesztése során Csengőd, Tabdi, valamint Akasztó települések érintettek. A három település ugyanis együtt alkot egy szennyvíz-agglomerációt 6386 fővel – írta meg lapunk 2021 őszén.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozásában zajló projekt Bács-Kiskun megye településeinek szennyvízelvezetését oldja meg. (A teljes projekt Csengőd szennyvíztelep fejlesztése mellett Gyömrő és Szeremle települések szennyvíztelep fejlesztését, illetve csatornahálózat építését is magában foglalja.)

A kivitelezési feladatokat a STRABAG Építőipari Zrt. és a Penta Általános Építőipari Kft. végzi el az SP Szeremle Konzorcium tagjaként.

Cikkünk Csengőd szennyvíztisztító telep fejlesztésére tér ki, amely a Penta Kft. kivitelezésében készül. A kivitelezésen túl a feladatok közé tartozik az engedélyezési és tervezési feladatok elvégzése is.

Fotók: Penta Kft. 

Építés előtt gondoskodnak a talaj megerősítéséről

Németh Norbert, a Penta Kft. munkatársa tájékoztatta lapunkat a szennyvíztelep fejlesztésének legfontosabb részleteiről.

Csengődön, a meglévő telep egy részét felhasználva a jelenlegi helyen, illetve az 5306. jelű út szemben lévő oldalán új műtárgyak kialakításával egy új, eleveniszapos biológiai szennyvíztisztítási technológiával rendelkező szennyvíztisztító telepet építenek.

Az új szennyvíztisztító telep tehát a meglévő telep mellett az 5306. jelű út túloldalán, zöldmezős kialakításban valósul meg.

„A kivitelezés megkezdésekor a talajmechanikai vizsgálatok azt a nem várt eredményt mutatták, hogy a talajviszonyok nem alkalmasak a megépítendő műtárgyak terheinek viselésére. Ezért a műtárgyépítés előtt gondoskodni kell a talaj megerősítéséről. A megerősítést kavicscölöpözéssel végezzük. A talaj megerősítését megközelítőleg 1200 darab kavicscölöp elhelyezésével tervezzük megoldani. A cölöpöket 60 centiméter átmérőjű, 3 méter mélységű és 0,7 méter palásttávolságú kialakítással helyezzük el” – részletezte a szakember.

A fejlesztés megoldást jelent a tisztítási fok javítására, de az üzemeltető fontos feladata a beérkező vízparaméterek folyamatos ellenőrzése is.

A kivitelezés befejezése 2023. október 31. A határidő lejárta előtt sor kerül a 6 hónapos próbaüzemre, ezalatt a teljesen elkészült, új technológia folyamatos és üzemszerű körülmények között működik tovább.

VízgazdálkodásPenta Általános Építőipari Kft.CsengődStrabagszennyvíztelep

Hírlevél

Hirdetés