2024.05.29, Szerda
Kiemelt jelentőségű vízellátási projekt ért félidejéhez – így halad Debrecen és környéke vízhiányának mérséklése
Főkép: debrecen.hu

Kiemelt jelentőségű vízellátási projekt ért félidejéhez – így halad Debrecen és környéke vízhiányának mérséklése

MTI

2022.12.01. 11:02 - Kalácska-Nagy Nóra

A térségi fejlesztés egyszerre biztosítja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését az Aqua-General Kft. kivitelezésével.

Hirdetés

Jól halad a Debrecen és környéke vízhiányának mérséklésére, illetve a vizek térségben tartására hivatott Civaqua-program megvalósítása - hangzott el november 29-én azon a projektbemutató szakmai találkozón, amelyen arról számoltak be, hogy félidejénél tart a Tisza vizét a Keleti főcsatornán keresztül Debrecenbe vezető projekt első ütemének kivitelezése.

Elhangzott: a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) keretében 15,748 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból épül a Civaqua-program első üteme Debrecenben. A kivitelező a hajdúszoboszlói Aqua-General Kft., a projekt befejezésének tervezett határideje 2023. november 30.

 

A Tisza vize elérte Debrecen nyugati térségét, de már tervezik a második ütemet

A Civaqua-Tócó projekt keretében a Debrecentől nyugatra fekvő Tócó vízfolyás revitalizációja, új életre keltése történik meg. A fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) konzorciuma valósítja meg a debreceni önkormányzattal együttműködve.

Papp László, Debrecen polgármestere történelmi programnak nevezte a Civaquát, amelynek megvalósítására évtizedek óta várnak a városban és környékén.

Azt mondta, a sikeres gazdaságfejlesztések eredményeként is felértékelődött a víz szerepe a térségben, ugyanakkor megjegyezte, hogy a Civaqua-program "nem a város vízellátását, hanem a térség vízháztartását hivatott szolgálni".

A program megvalósításával "Debrecen vízellátása és vízháztartása hosszú távon biztosított és kiegyensúlyozott"

- mondta a polgármester.

Láng István, az OVF főigazgatója megítélése szerint ugyanakkor Debrecennek további vízpótlásra is szüksége lesz, ezért az tervezik, hogy a nyírségi vízpótlásnak legyen egy déli ága, Nyíradony, Hajdúsámson felől is érkezzen víz Debrecen vízrendszerébe.

A főigazgató azt mondta, a vízügyi ágazat két kihívás előtt áll a térségben: az egyik Debrecen fejlődése, a másik az egyre erőteljesebb aszályos időszak. Lemaradásban vannak, mert az 1950-es években épült Keleti főcsatorna nem tud elég vízpótlást biztosítani, ezért napirendre kell venni a meder kotrását - tette hozzá.

Láng István kiemelte:

a Civaqua első ütemének eredményeként a Tisza vize elérte Debrecen nyugati térségét, de már tervezik a második ütemet. Utóbbi megvalósításával a víz kelet felől is átöleli majd a várost, és biztosítja mások mellett a Nagyerdő és az erdőspuszták, a Fancsikai-tavak vízpótlását.

Ezer milliméter átmérőjű nyomóvezetéket építenek csaknem 13 kilométer hosszúságban

Kincses Dániel, a Tivizig igazgatója a részletekről elmondta: a mostani projekt keretében megtörténik a rendszer vízellátását a Keleti főcsatornából biztosító HTVR szivattyútelep felújítása egy új, nagyteljesítményű szivattyú beépítésével, valamint az ehhez kapcsolódó új udvartéri nyomócsövek kialakításával.

A beruházás során ezer milliméter átmérőjű nyomóvezetéket építenek csaknem 13 kilométer hosszúságban. A Keleti főcsatorna vize ezen az új nyomóvezetéken keresztül jut el a szivattyúteleptől a szintén a projekt keretében megépülő 3 ezer köbméter térfogatú vasbeton kiegyenlítő tározóhoz, amelyet a térségi magas ponton alakítanak ki Debrecen-Józsa fölött, a bodai bekötőút közelében. A rendszerben ez a feladat jelenti a legnagyobb kihívást, mivel a Keleti főcsatorna és a kiegyenlítő tározó közötti szintkülönbség 63 méter - mutatott rá az igazgató.

A vizet a kiegyenlítő tározótól az ugyancsak most megépülő, mintegy két kilométer hosszú, 600 milliméter átmérőjű gravitációs vezeték juttatja majd el a Tócó forrásvidékére, a Mélyvölgyi-érbe. Onnan egy csaknem egy kilométer hosszú nyílt földmedrű árok vezeti a vizet a Tócóba - ismertette, megjegyezve, hogy a projekt fontos eleme a Tócó-völgyi felső vízellátó útvonal kiépítése.

Utóbbi érdekében a Tócó mentén megépül 14 duzzasztó műtárgy és négy fenéklépcső. Megtörténik a Tócó medrének rehabilitációja a józsai városrész mellett, valamint megépül egy 23 ezer köbméter térfogatú tározó a debreceni Vezér út térségében. Ennek a tározónak a kivitelezése már elkezdődött, jelenleg a töltésépítés zajlik, miközben a Tócó műtárgyépítések előkészítéseként a cserje- és fairtási munkák is megindultak - mondta az igazgató.

A Civaqua program olyan térségi fejlesztést jelent, amely egyszerre biztosítja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését - hangzott el a rendezvényen.

VízgazdálkodásAqua-General Kft.DebrecenvízgazdálkodásOrszágos Vízügyi FőigazgatóságTiszavízvezetékTócóvölgy

Hírlevél

Hirdetés