2024.03.19, Kedd
Ezzel a beruházással javítják Hódmezővásárhely térségének árvízi és belvízi biztonságát
Illusztráció

Ezzel a beruházással javítják Hódmezővásárhely térségének árvízi és belvízi biztonságát

MTI

2023.03.19. 09:00 - Kolinek Nóra

A fejlesztés a Kötiviép'B kivitelezésével valósul meg.

Hirdetés

Uniós támogatással, csaknem 3 milliárd forintból megvalósuló beruházással javítják Hódmezővásárhely és környékének árvízi és belvízi biztonságát, a fejlesztésnek köszönhetően növekszik a térségben visszatartható víz mennyisége is. A kivitelezés a Kötiviép'B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft. munkájával valósul meg.

Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese a beruházást bemutató 2023. március 17-i rendezvényen azt mondta, az Alsó-Tiszán levonuló, rekordot jelentő 2006-os árvíz rámutatott arra, hogy a legkomolyabb veszélyt a töltéseket keresztező vízügyi műtárgyak jelentik.

Árvízvédelmi szempontból az ország egyik legveszélyesebb pontja a több mint hatvanéves körtvélyesi szivattyútelep, amely helyére a projekt során új létesítmény épül − közölte a szakember.

Frank Szabolcs, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője közölte, az 1959-ben átadott körtvélyesi szivattyútelep a Tisza bal partján található, a Kenyere-éri csatorna és a körtvélyesi Tisza-holtág víztestjét kapcsolja össze. A csatorna több mint 9 ezer hektáros területről gyűjti össze a belvizet, ahol 43 ezren élnek. A területen az utóbbi 15 évben 27-szer rendeltek el belvízvédelmi készültséget, amely főként Hódmezővásárhely északi részét érintette.

 

Új szivattyúkat telepítenek

A szivattyútelepnél az 1970-es, a 2000-es és a 2006-os tiszai árvíz idején is komoly védekezés zajlott, elsősorban az altalaj rossz minősége jelentett problémát − tudatta a szakember.

A beruházás során elbontották a régi szivattyútelepet, a töltéstestből eltávolították a régi beton nyomócsövet. A korábbi szomszédságában új üzemépületet alakítanak ki, amelyben a korábbival megegyező − másodpercenként 3,2-es köbméter-kapacitású − szivattyúkat telepítenek.

Kisebb árvízvédelmi kockázatot jelentő, magas vezetésű nyomócsöveket építenek a töltésre, a vízoldali előterében 230 méteren 9-12 méteres mélységű vízzáró résfalat alakítanak ki, a töltéskoronát pedig 3,6 kilométeren leburkolják − ismertette a beruházás részleteit a szakember.

A kivitelezés novemberre fejeződik be − közölte Frank Szabolcs.

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.árvízvédelem

Hírlevél

Hirdetés