2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Az ország délkeleti határánál így védekeznek az árvíz ellen - fotók
Fótók: ATIVIZIG

Az ország délkeleti határánál így védekeznek az árvíz ellen - fotók

magyarepitok.hu, ATIVIZIG

2023.07.28. 12:51 - Szabó Ákos

A Kötiviép’B a körtvélyesi szivattyútelepet és a környező infrastruktúráját készíti fel a klímaváltozás kihívásaira.

Hirdetés

Egy fontos csongrád-csanádi fejlesztésről érkeztek a hónapban új adatok az országos vízügy alsó-tiszai igazgatósága (ATIVIZIG) jóvoltából, mely közleményt tett közzé a Hódmezővásárhely térségében haladó körtvélyesi szivattyútelep-beruházásról. A projekt, melyet a hazai vízügyben meghatározó szerepet játszó Kötiviép’B Kft. munkájával valósítanak meg, mintegy nettó 2,17 milliárd forint értékben valósul meg.

 

térkép: Délmagyaroszág

A projektben átépítik a körtvélyesi telepet, melynek bontási munkák is a részei, majd pedig a kivitelezés befejeztével négy szivattyúval, 3,2 köbméter/másodperc kapacitással fog működni a megújult létesítmény.

Továbbá többek között még átadnak

  • egy zsilipes műtárgyat a Kenyere-éri csatornán,
  • a töltésen egy mintegy 3,5 kilométeres üzemi utat,
  • valamint 230 méternyi vízzáró falat is.

Illetve 160 méteren végeznek el töltésfejlesztési munkákat.

 

A képre kattintva galéria nyílik (fotók: ATIVIZIG)

 

Az ATIVIZIG tájékoztatója szerint a Kötiviép’B a nyomócsőbontás II. ütemének munkálatait megkezdte. A gátoldal hullámverés elleni védelmét is elbontották, a töltés humuszolása és építése (beleértve a lépcsőzést, terítést, tömörítést) pedig véget is ért. A szívómedence és a szivattyúakna földmunkája folyamatban van.

A Kenyere-éri zsilipnél a földmunkák, az ágyazat és a fenéklemez vasszerelésével készültek el, a mederburkolatban az alaplemez földmunkáit, az ágyazat készítését, valamint az alaplemez vasszerelését és betonozását is befejezték.

Eközben a telephely rendezési munkák, az agyag behordása és deponálása folyamatosan zajlik, ugyanúgy, mint a mentett oldali műtárgyak építési munkaterének vákuumkutas talajvízszint csökkentése.

 

Galéria

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.KörtvélyesOrszágos Vízügyi Főigazgatóságvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés