2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Ópusztaszert is védi az árvíztől a Tiszán átadott közel 10 kilométernyi töltés
Illusztráció

Ópusztaszert is védi az árvíztől a Tiszán átadott közel 10 kilométernyi töltés

mti

2023.09.27. 12:14 - Szabó Ákos

Az árvízvédelmi fejlesztés által nyújtott lehetőségeket a töltéseken kerékpárút kialakításával is kihasználták, a munkát a Kötiviép’B végezte el.

Hirdetés

Uniós támogatással, 970 millió forintos beruházással több mint kilenc kilométeren magasították meg és burkolták le a töltést a Tisza jobb partján Csongrád-Csanád vármegyében, ezzel jelentősen javultak az árvízi védekezés feltételei.

A munkát a hazai árvízvédelmi építkezésekben fontos szerepet betöltő Kötiviép’B Kft. végezte el, a projektről korábban is beszámoltunk a magyarepitok.hu-n.

 

ATIVIZIG

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) vezetője a projekt eredményeit bemutató szerdai rendezvényen közölte, a fejlesztés közvetlenül négy település - Baks, Dóc, Pusztaszer és Ópusztaszer - árvízi biztonsága szempontjából kiemelt jelentőségű. A töltés állapota elsősorban üzemeltetési szempontból jelentett nehézséget, a burkolatlan út kedvezőtlen időjárási körülmények között szinte járhatatlan volt.

A beruházás turisztikai szempontból is fontos, hiszen a fejlesztésnek köszönhetően Csongrád és az algyői híd között végig burkolt töltéskoronán haladhatnak a kerékpárosok

- tudatta a vezető.

 

Közel kétszázezer ember lakik az érintett ártéri öblözetben

Frank Szabolcs, az ATIVIZIG árvízvédelmi osztályvezetője kifejtette, az Alsó-Tiszán a 19. század közepén kezdték kiépíteni a védvonalakat. Az 1879-es szegedi nagyárvizet megelőző petresi gátszakadás ezen a területen történt, majd a 2006-os árvíz idején is megcsúszott a mentett oldali rézsű egy szakaszon.

A beruházás a szegedi ártéri öblözet északi részén, az algyői hídtól a Dong-ér főcsatorna torkolatáig valósult meg. A teljes ártéri öblözetben 183 500 ember lakik, a fejlesztés közvetlenül négy település védelmét javítja.

A beruházás két részre bontható: 9276 méteren a töltést - 20-30 centiméterrel - a mértékadó árvízszintre magasították. Emellett több mint 10 kilométeren, a töltéskoronán és a gátőrházakhoz, szertárakhoz vezető rámpákon makadámutat építettek ki, mert az aszfaltburkolattal szemben sokkal rugalmasabban tudja követni a töltéstest kiszáradás vagy vízzel telítődés miatti mozgását - modnta el a szakember.

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.ÓpusztaszerBaksDócPusztaszerárvízvédelemkerékpárúttöltés

Hírlevél

Hirdetés