2024.09.08, Vasárnap
Ez a nagyberuházás jelentősen megerősíti a tatai térség vízellátását
Wikipedia/Szeder László

Ez a nagyberuházás jelentősen megerősíti a tatai térség vízellátását

magyarepitok.hu

2024.07.15. 12:30 - Szabó Ákos

Két projektben dolgoznak Tatabánya két vízbányájának modernizálásán.

Hirdetés

Eredményt hirdettek a napokban két jelentős projektben Komárom-Esztergom megyében: mind a tatabányai XIV/A, mind pedig a XV/C jelzésű vízakna fejlesztését a Mészáros és Mészáros Zrt. végzi el az uniós közbeszerzési értesítő adatai szerint. A két projekt egy tágabb vízügyi infrastruktúraprogram részeként valósul meg, a beruházó mindkét esetben az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint az Északdunántúli Vízmű Zrt. konzorciuma.

 

Eredetileg a szénbányákat víztelenítették az aknák

Mint a tender összefoglalójában is írják, maga Tatabánya városa, a tatabányai-oroszlányi térség, valamint Bicske és környéke vízbeszerzését és -ellátását is alapvetően a két tatabányai vízakna (vagy más néven vízbánya) határozza meg. Ezeket eredetileg a szénbányák aktív víztelenítésére létesítették, de ma már csak vízellátási igényeket szolgálnak. A vízaknák – az időközben végrehajtott kisebb felújítási munkák ellenére is – az üzembe lépésük (1965, 1970) időszakának műszaki színvonalát képviselik.

Most ezek fejlesztése és kapacitásbővítése rajtolhat el, mind a tervezési, mind a kivitelezési munkát beleértve, összesen mintegy 28,191 milliárd forint értékben.

 

A felsőgallai vízakna projektjében számos feladatot elvégeznek

A felsőgallai városrészben található XVI/A vízakna az előrejelzett középtávú és hosszú távú vízigények alapján, mintegy 45-50 ezer m3/nap kapacitását 75 ezer m3/napra növelik, ami lehetővé teszi Tatabánya-Oroszlány-Tata térségének biztonságos ivóvíz ellátását. Nem csupán közvetlenül az aknát fejlesztik, hanem egy nyomásfokozóval ellátott felszíni tárolót is kialakítanak.

Mindehhez többek között jelentős bányászati munkák elvégzése mellett fejlesztik a függőakna szállítási képességét, illetve több mint 3 kilométernyi vízvezetéket is kiépítenek, továbbá ivó- és csurgalékvíz szivattyúkat telepítenek.

Felújítják a felszíni létesítményeket, vagyis a szivattyútelepet és összesen négy darab víztározót is. Szintén része a projektnek több másik feladattal együtt  egy nyomásfokozó műtárgy építése, mely a Tatabánya Ipari Park legmagasabb részére is el tudja juttatni a vizet.

 

A bánhidai vízbánya így fejlődik tovább

A bánhidai városrészben található XV/C vízaknáról a közbeszerzési tájékoztatóban leírják: 2013-2015 között lezajlott a technológiai és vízgépészeti, valamint bányagépészeti felújítása - ezáltal az akna vízkiemelési teljesítménye 30.000 m3/napra nőtt, továbbá vízkezelési fejlesztéseket is végeztek. A vízminőség feltételezett romlása miatt itt további vízkezelési kapacitásokat építenek ki, a jelenleg névlegesen 10000 m3/nap teljesítményű vastalanító kapacitást 20000 m3/nap teljesítménnyel bővítik.

 

VízgazdálkodásTatabányaMészáros és Mészáros Kft.Építési és Közlekedési Minisztériumivóvízvízgazdálkodásinfrastruktúra

Hírlevél

Hirdetés