2024.03.28, Csütörtök
Hogy illik itt építkezni? - 3200 településről készül iránymutató kézikönyv
revomag.hu

Hogy illik itt építkezni? - 3200 településről készül iránymutató kézikönyv

magyaridok.hu

2016.09.14. 12:43 - Antal Zsófia

Az építkezőknek adnak iránymutatást településképi kézikönyvek abban, hogyan őrizhetik meg a helyi stílusjegyeket és értékeket újonnan épülő otthonaikban.

Hirdetés

Elkészült az első négy településképi arculati kézikönyv, amelyek célja, hogy minden magyarországi helységben segítsék az építkezőket - írja a Magyar Idők. Jelenleg a városok, falvak alig tizede rendelkezik településképi szabályozással Magyarországon, a következő években azonban mind a 3200-ról elkészülnek a kötetek, amelyek később elektronikus formában is elérhetővé válnak.

A  Miniszterelnökség kezdeményezésére készülő kézikönyvek minden településen konkrét segítséget jelenthetnek látványos és tömör tartalmukkal: számba veszik az adott faluban vagy városban fellelhető értékeket, közérthető módon, fényképekkel és ábrákkal színesítve. Összegyűjtik mindazon helyi stílusjegyeket, amelyek egy ház tervezésénél szóba jöhetnek: a tájolást, a méretet, a nyílászárókat és kapukat, a kerítést, a tetőt. Ahogy a település szövete utcáról utcára, övezetről övezetre változik, úgy a kézikönyvek is sorra bemutatják, hogyan illik az adott helyen építkezni.

Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár a hazai közéletben újdonságnak számító kezdeményezésről a Magyar Időknek elmondta: azt a kormányzati szándékot kívánja előmozdítani, hogy az építésügy újra közügy legyen, ne csak a tervezők és a hatóságok párviadala. Ezért nem kell a hatóság elé vinni az egyszerű bejelentéssel a házépítés terveit, és most ezért készülnek a helyi lakosság bevonásával a településképi arculati kézikönyvek. Szeretnék, ha a helyi építészek, lakosok és az önkormányzat munkatársai is feltérképeznék azokat az értékeket, amelyeket még a felmenőik teremtettek meg. Ugyanakkor a feladatban fontos szerepet kívánnak adni a főépítészeknek, s szeretnék, ha minél több településnek lenne főépítésze.

Aktuáliscsaládi házakúj építésű ingatlanokegyszerű bejelentés

Hírlevél

Hirdetés