2024.03.28, Csütörtök
A Szegedi Tudományegyetem a legzöldebb a hazai felsőoktatásban
storma.u-szeged.hu

A Szegedi Tudományegyetem a legzöldebb a hazai felsőoktatásban

MTI

2017.01.06. 10:23 - Antal Zsófia

A GreenMetric felmérésén világviszonylatban a 107., ám a belvárosokban fekvő és működő intézmények közül a 14. a napelemparkkal is rendelkező SZTE.

Hirdetés

A hazai felsőoktatási intézmények közül az elmúlt évekhez hasonlóan a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) végzett a legjobb helyen a világ zöld egyetemeit rangsoroló GreenMetric felmérésben – tájékoztatott az intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön.

A Szegedi Tudományegyetem, mint az ország legzöldebb egyeteme minden lehetséges módot felhasznál az energiafogyasztása csökkentésére. Tavaly a szolgáltatókkal frissítette szerződéseit, így az intézmény villamosenergia- és földgázszámláinak végösszege a 2016-2017-es tanévben akár több mint 200 millió forinttal is csökkenhet. Emellett a „zöldülést” mozdította elő számos korábbi beruházás is: a magyarországi felsőoktatási intézmények közül elsőként Szegeden alakítottak ki napelemparkot, az épületek egy részét geotermikus energiával fűtik, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ fűtését és hűtését pedig részben a szennyvíz hulladékhőjét hasznosító hőszivattyús megoldás biztosítja.

A 2016-os felmérésben összesen 516 egyetem vett részt, mintegy százzal több, mint 2015-ben. A rangsor összeállításakor olyan szempontokat vettek figyelembe, mint az egyetemek éves villamos-energia felhasználása, a hulladék- és vízgazdálkodás, a megújuló energiaforrások hasznosítása, a szállítmányozásból fakadó szén-dioxid-kibocsátás, valamint a környezettudatossággal kapcsolatos oktatási tevékenység. A rangsor összeállítása során - az eddigiektől eltérően - nemcsak a környezetbarát megoldásokat értékelték, hanem azok összenergia-felhasználáshoz mért arányát is.

 

Összesen nyolc magyar egyetemet értékeltek

A felmérésben összesen 5647 pontot szerzett az SZTE, mellyel a világranglistán a 107., Európán belül a 45. helyen végzett. Közép-Európában környezettudatosság tekintetében mindössze Bécs és Prága előzi meg a szegedi egyetemet. A világranglista első helyezettje a University of California, Davis lett 8398 ponttal.

Az ökológiai lábnyomot és a zöldberuházások lehetőségét nagyban meghatározza az intézmények földrajzi fekvése, ezért a lista készítői idén azt is megvizsgálták, hogy az egyes campusok területi elhelyezkedése alapján hogyan teljesítenek az egyetemek. Az SZTE épületeinek döntő többsége Szeged belvárosában helyezkedik el, ezért a GreenMetric szakemberei a városközpontban fekvő és működő intézmények közé sorolták az egyetemet, világviszonylatban a 14. helyre.

A rangsorban még hét magyarországi felsőoktatás intézmény, az ELTE (204.), a Debreceni Egyetem (311. hely), új belépőként a PTE (355. hely), a Szent István Egyetem (371. hely), a Budapesti Corvinus Egyetem (399. hely), a Miskolci Egyetem (414.) és az Óbudai Egyetem (472. hely) szerepel.

EnergetikaSzegednapenergiageotermikus energia

Hírlevél

Hirdetés