2024.04.20, Szombat
Energiafogyasztás: tavaly a lakások kevesebb mint ötöde kapott korszerű minősítést
108.hu

Energiafogyasztás: tavaly a lakások kevesebb mint ötöde kapott korszerű minősítést

lechnerkozpont.hu

2017.01.20. 11:45 - Antal Zsófia

A 140 ezer tavaly kiadott energiatanúsítvány alapján a lakások több mint 80 százaléka maximum megközelíti a korszerűt, közel 6 százalék pedig kiemelkedően rossz. A tanúsítványokról szóló adatokat a Lechner Tudásközpont szolgáltatta.

Hirdetés

Az ingatlan.com összesítette, hogy a lakóingatlanokról tavaly készült energiatanúsítványok alapján milyen osztályzattal rendelkeznek a magyar lakások. Az energiatanúsítvány objektív, rendeletben szabályozott paraméterek alapján mutatja meg, hogy mennyit fogyaszt az adott ingatlan. A skála a legjobb AA kategóriától (minimális energiaigény) a kiemelkedően rossz JJ kategóriáig terjed. Az energiatanúsítványt 2012 óta minden lakásról el kell készíteni, ha azt eladja vagy egy évnél hosszabb időre kiadja a tulajdonos. Egy tanúsítvány 10 évig érvényes.

A tavaly kiadott energiatanúsítványok alapján kisebbségben vannak a korszerű, alacsony fogyasztású lakások. 2016-ban 140 ezer lakóingatlanra készült energiatanúsítvány, amiből kevesebb mint 20 százalékuk kapott korszerű (CC) vagy annál jobb (BB, AA+, AA++, AA) osztályzatot. A felmért lakóingatlanok több mint 80 százaléka maximum a korszerűt megközelítő, azaz DD-s vagy annál rosszabb besorolású.

kép: lechnerkozpont.hu

A kiemelkedően rossz minősítésű lakások aránya közel 6 százalékos. Budapesten az országos átlagnál magasabb, közel 24 százalékos a korszerű (CC-s) vagy annál is jobb lakóingatlanok aránya, ugyanakkor a korszerűnél jobb - BB-s vagy AA-s - tanúsítványú ingatlanok száma a fővárosban is elenyésző.

A Lechner Tudásközpont az energiatanúsítványok feltöltésére biztosít felületet, valamint a feltöltött tanúsítványok nyilvántartását üzemelteti, ugyanakkor energetikai tanúsítványokat nem készít. A Lechner által üzemeltetett e-epites.hu honlapon településnevet és helyrajzi számot beírva bárki megnézheti, hogy egy adott ingatlanra készült-e már energiatanúsítvány és ha igen, annak milyen a besorolása. (Az oldalra való belépéshez ügyfélkapus hozzáférés szükséges.) A rendszer az adott ingatlanhoz legutóbb feltöltött energiatanúsítványt mutatja, hiszen minden ingatlan adásvételhez kötelező ilyet csináltatni, így egy korábbi eladás során felmért besorolás a felújítás és a korszerűsítés hatására javulhat, így újabb tanúsítvány elkészítésekor már más kategóriába eshet a kiszemelt ház, lakás, vagy egyéb ingatlan.

Hírlevél

Hirdetés