2024.04.19, Péntek
Háromezer lakást épít Budapesten a Metrodom

Háromezer lakást épít Budapesten a Metrodom

portfolio.hu

2016.10.04. 18:46 - Hegedűs Gergely

A bepörgött újlakás-piacon a Metrodom vezetője szerint több olyan fejlesztő állt munkába, aki korábban nem is foglalkozott ingatlanfejlesztéssel. Emiatt különösen fontossá vált ellenőrizni a referenciákat.

Hirdetés

A Metrodom Kft. folyamatban levő fővárosi fejlesztéseiről számolt be a cég értékesítési vezetője a portfolio.hu-nak adott interjúban.

Kricsfalussy Tamás elmondta, januárban megkezdik a X. kerületi Metrodom Park és a IV. kerületi Metrodom Panoráma értékesítését. Mindkét lakópark rendkívüli volumenű fejlesztés: a X. kerületben 550, a IV. kerületben pedig 650 otthon építenek meg több ütemben. Még az idén piacra dobnak egy 154 lakásos lakóparkot a XIII. kerületi Madarász utcában, valamint a IX. kerületi City Home új ütemében további 220 lakást. Összességében az elkövetkezendő 3 évben mintegy 3000 lakást fognak átadni Budapesten.

 

A hanyag lakásépítés máris valóság

A szakembert a lakásépítési volumen felfutása miatti kivitelezési problémákról is megkérdezték. „Ez nem csak veszély, hanem máris jelentkező valóság” – fogalmazott Kricsfalussy Tamás. „Jelenleg is több olyan fejlesztő van, amely korábban nem foglalkozott lakóingatlanokkal, sőt ingatlanfejlesztéssel úgy általában sem.”

Megemlítette azoknak a fejlesztőknek a problémáit is, akik 2008 után felfüggesztették a tevékenységüket, és most térnek vissza a piacra. „Az elmúlt években jelentősen megváltoztak az építési- és ingatlan-nyilvántartási szabályok, ami nehezíti a helyzetüket. Nem véletlen, hogy a már korábban bejelentett projektek közül nagyon soknak még nem kezdődött el a tényleges kivitelezése és arra is vannak példák, hogy közzétett lakáslistákat az értékesítés megkezdése után visszavonnak.”

Az értékesítési vezető szerint, ha figyelembe vesszük az építőiparban is jelentkező komoly munkaerőhiányt, illetve az elmúlt évek szakember-elvándorlását is, akkor biztosak lehetünk benne, hogy 2017/18-ban lesz néhány kellemetlen meglepetés a piacon. „Ez különösen azoknak a vevőknek lehet fájdalmas, akik szakaszos fizetéssel, tulajdonképpen maguk finanszírozzák az építkezést.”

 

A saját kivitelező növelheti a biztonságot

A CSOK kibővítése és az áfacsökkentés által felpörgetett piacon tehát különösen fontos lehet vásárlóként ellenőrizni a projektgazda referenciáit.

A nemzetközi befektetők által alapított Metrodom Kft. honlapja szerint minden esetben saját kivitelezővel, a Metrodom Kivitelező Kft.-vel építi fel a lakásokat. A társaság a belső kivitelező előnyei között megemlíti, hogy ezáltal elkerülhető, hogy a külső kivitelező kispórolja a műszaki leírásban előírt terméket a házból. A kivitelező továbbá nem tűnik el az átadás pillanatában, és minden esetben elvégzi az esetleges javításokat a jótállási időszakban. A Metrodomnál ráadásul a referencia ellenőrzése is egyszerűbb, miután minden egyes Metrodom által átadott lakást ugyanaz a kivitelező épített.

 

Gazdaságlakásépítés

Hírlevél

Hirdetés