2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Új névvel adták át a budapesti úszópalotát
(fotó: magyarepitok.hu)

Új névvel adták át a budapesti úszópalotát

magyarepitok.hu

2017.02.21. 13:09 - Hegedűs Gergely

A Market Építő a szerződésben vállalt határidő előtt és költségkereten belül készült el a vizes vb központi létesítményével.

Hirdetés

Világsztárok jelenlétében adták át a Market Építő Zrt. által rekordidő alatt kivitelezett fővárosi úszókomplexumot. Az idei vizes világbajnokságra épült, eddig Dagályként emlegetett építményt Duna Arénára keresztelték el a megnyitóján, melyen többek közt Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel és Kovács Ágnes is részt vett. Hosszú Katinka ünnepnek nevezte az aréna felavatását, s hozzátette, izgatottan várja, hogy itt versenyezhessen a külföldi úszókkal.

fotó: magyarepitok.hu

Fürjes Balázs, a beruházást irányító kormánybiztos az átadón hangsúlyozta, a szerződésben vállalt határidő előtt és költségkereten belül elkészült a nyári vizes világbajnokság központi létesítménye. Összehasonlítást tett a 15 évvel ezelőtt megvalósult, hasonlóan nagyszabású beruházással, a Papp László Sportarénával, ahol még angol és amerikai tervezők bevonására is szükség volt, a kivitelezést pedig a legnagyobb francia építőipari vállalat, a Bouygues végezte. Ezzel szemben a Duna Aréna száz százalékig magyar teljesítmény.

Miután Magyarország beugróként kapta meg a vb-rendezést, a Marketnek mindössze két éve volt egy olyan projektre, amire máshol akár öt-hét évet is szánnak. Az építkezés kihívásait ebben az interjúban részletezte lapunknak a magyar tulajdonú cég vezérigazgatója, Scheer Sándor.

Cornel Marculescu, a FINA román ügyvezető igazgatója gratulált a magyaroknak a szép teljesítményhez, s úgy vélte, az eddigi legnagyszerűbb vizes világbajnokságot rendezhetik majd meg a nyáron. "Más érzés ide belépni, mint egy egyszerű uszodába, ahol szűkös a tér. Sokkal inkább olyan, mint egy stadion: tágas és gyönyörű."

 

Sokak szórakozását szolgálja a vb alatt és után is

A keddi megnyitót az új komplexum technológiai megoldásait bemutató sajtóbejárás egészítette ki. A megépült uszodában található két 50 méteres medence, egy műugrómedence, egy gyerekmedence és egy jacuzzi is. A világbajnokságra 15 ezer nézőt tud majd befogadni az aréna. A műugrótorony alján található óriás kivetítő mindig az adott versenyző nemzeti zászlaját jeleníti majd meg, a sajtónak pedig összesen ezer négyzetméteres zónát alakítottak ki.

A Duna Aréna fűtéséhez és hűtéséhez termálvízből nyert hőenergiát is felhasználnak. A meleg víz lehűtésével kinyert hőenergiát a többi között az épület fűtésére, az új medencék vizének hőmérsékleten tartására, valamint a zuhanyzók, mosdók meleg vizének előállítására használják fel. A műszaki megoldással a Duna Úszóaréna épületfűtéséhez szükséges energia több mint egyharmada oldható meg megújuló energiával.

A képre kattintva galéira nyílik! (fotó: magyarepitok.hu)

A bemelegítő medence helyisége egy mozgatható fal segítségével kettéosztható. A szintén itt található oktató medencébe egy biztonsági berendezést, úgynevezett Angel Eye-t szereltek, amely azonnal jelez, ha egy gyerek fulladásveszélyes szituációba kerülne, s ennek a medencének a mélysége is állítható.

A vb után a lelátók egy részének elbontásával 6 ezer fős lesz a nézőtér, így ekkor is sokaknak nyújt majd szórakozást. „Az uszoda nyitva áll a nagyközönség előtt, tanuszodája lesz a gyerekeknek és edzőbázisa a magyar úszó- és vízilabdasportnak, a felújított strand pedig a vizet kedvelő, kikapcsolódásra vágyó közönség igényeit elégíti ki” – emelte ki Fürjes Balázs.

Galéria

Market Építő Zrt.Aktuálisvizes vb 2017Duna ArénaDuna Aréna

Hírlevél

Hirdetés