2024.04.25, Csütörtök
Már májusban 200 milliárd fölé jutott az építőipar

Már májusban 200 milliárd fölé jutott az építőipar

ksh.hu

2017.07.14. 09:44 - Hegedűs Gergely

A májusi 35 százalékos bővüléssel az idei legnagyobb havi növekedését produkálta az ágazat. A hó végi szerződésállomány megduplázódott, az új szerződések volumene másfélszeresére nőtt.

Hirdetés

A ksh.hu jelentése szerint 2017 májusában az építőipari termelés volumene 35,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbi, alacsony bázist. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján májusban az építőipar termelése 7,5%-kal bővült az előző hónaphoz képest.

Az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest a termelés volumene 26,9%-kal bővült. Idén eddig minden hónapban kétszámjegyű növekedést mértek az ágazatban, sorrendben 16,7, 19,6, 33,3, 23,9 és 35,4 százalék volt a bővülés mértéke.

Az építőipar májusi kibocsájtása folyó áron 202 milliárd forint volt. Tavaly szeptemberben és decemberben lépte túl az ágazat a 200 milliárdos határt, amit általában csak az év második felében szokott meghaladni a havi termelése.


Megduplázódtak az egyéb építmények szerződései

Májusban mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építéséé 27,2, az egyéb építményeké 46,7%-kal. Az épületek építésének növekedése májusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – út- és vasútépítési munkák következtében bővült.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 53,2%-kal emelkedett. Ezen belül a két építményfőcsoport ellentétesen változott: az épületek építésére kötött szerződéseké 12,0%-kal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 99,5%-kal nőtt. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés sportlétesítményekre, valamint közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött szerződések eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene május végén 94,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 38,5, az egyéb építményeké pedig 132,0%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Iparági hírekKSH

Hírlevél

Hirdetés