2024.03.28, Csütörtök
Elindult a rehabilitáció Budapest egyik legszegényebb negyedében
panoramio.com

Elindult a rehabilitáció Budapest egyik legszegényebb negyedében

jozsefvaros.hu, epulettar.hu

2016.07.20. 15:23 - Antal Zsófia

A VIII. kerületben kezdetét vette az Orczy negyed felújítása. Az önkormányzat először főként szociális, majd építést és közterület-fejlesztést is magában foglaló integrált városrehabilitációs programot hajt végre.

Hirdetés

Az Orczy negyed Józsefváros egyik legszegényebb városrésze, tele 100-120 éves épületekkel, amelyekhez megépítésük óta senki sem nyúlt. Ezért a sikeres Magdolna Negyed Program után - melynek társadalmi és gazdasági alprogramjai idén is folytatódnak - Józsefváros vezetése most az Orczy negyed rehabilitációját tűzte napirendre.

A negyed felújítása a Ludovika projekt elindulásával tulajdonképpen már elkezdődött, hiszen az állam mintegy 30 milliárd forintot fordít az egykori Ludovika Akadémia és az Orczy park teljes megújítására: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusának kialakítása és a Ludovika tér parkosítása volt ennek a beruházásnak az első üteme.

Az önkormányzat hamarosan egy szociális városrehabilitációs program megvalósítása érdekében pályázatot nyújt be 2 milliárd forint uniós támogatás elnyerésére, ezzel kezdetét veszi a negyed többi részének megújulása. A pályázathoz az önkormányzatnak egy projekt-előkészítő tanulmányt kell összeállítania augusztus 31-ig, amelyhez a lakosság véleményét is kikérték egy családias hangulatú rendezvény keretében pénteken, a Kálvária téren.

Sára Botond alpolgármester az eseményen elmondta: a pályázat 70 százalékát szociális, társadalmi, bűnmegelőzési és gazdaságélénkítési programokra lehet felhasználni, a fennmaradó részt pedig építkezésre. Az önkormányzat arra készül, hogy három nagy programelemet alakít ki pályázatában: az egyik a lakhatással kapcsolatos, emellett lesz egy foglalkoztatási-gazdaságélénkítési, valamint egy bűnmegelőzési-közterületi programrész is, mert a negyed fő problémái közé tartoznak a bűnözés és a munkanélküliség.

Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy egy további pályázat révén magasabb összegből integrált városrehabilitációs programot is végrehajtanak, ebben az ütemben az építkezések és a közterület-fejlesztés kapják majd a főszerepet.

Augusztus végén a képviselő-testület dönt a jelenlegi pályázati anyagról és annak tartalmáról, amit szeptemberben kell benyújtani és az év végén bírálnak el. Nyertes pályázat esetén a megvalósítási időszak 2020-ig tart majd.

 

Díjat érdemeltek az önkormányzat erőfeszítései

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) döntése alapján 2016-ban Józsefváros nyerte el a Települési Hild János-díjat. A díj névadója az első budapesti városrendezési terv készítője volt.

A Települési Hild János-díjjal az urbanisztika terén kimagasló eredményeket elért települések (Budapest esetében kerületek) önkormányzatát tünteti ki a MUT, elsősorban a helyi értékek megőrzésével megvalósított esztétikus környezetalakításért, a település vagy településrész színvonalas fejlesztéséért, a településfejlesztésben, -üzemeltetésben, a környezeti értékek védelmében kifejtett közösségi részvételért.

Mi épül?épületfelújításJózsefvárosvárosrehabilitáció

Hírlevél

Hirdetés