2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Hamarosan kezdődhet a Budai Vigadó felújítása

Hamarosan kezdődhet a Budai Vigadó felújítása

ted.europa.eu

2016.08.16. 10:21 - Admin

Az 5,5 milliárdos projektben az eklektikus épület alapjai, homlokzata és belső terei is megújulnak, megtörténik a bombatalálatot kapott tetőszerkezetet végleges helyreállítása.

Hirdetés

Megjelent a budapesti Corvin téren álló Buda Vigadó felújítására kiírt közbeszerzés. A Hagyományok Házának helyet adó épületben a kiírás szerint teljes körű rekonstrukciós felújítást végeznek, az ehhez szükséges bontás, átépítés, felújítás és bővítés a kivitelező feladata.

 

A projekt kiírásában

  • alapozási/alapmegerősítési munkák (mivel a kiáradó Duna és a hegyről lefolyó esővíz állandóan rongálja az épületet),
  • a tartószerkezet megerősítése,
  • a tetőszerkezet felújítása (a második világháborús bombatalálatot eddig csak ideiglenesen állították helyre, másrészt az épület rákkeltő azbesztpanelekből van fedve),
  • belső és homlokzati építészeti,
  • épületgépészeti, épületvillamossági, épületautomatikai munkák (új vízhálózat, elektromos hálózat és fűtési rendszer),
  • felvonó szerelés,
  • valamint restaurátori munkák szerepelnek.

 

A díszterem visszakapja szecessziós festéseit

Az előző századfordulón neoreneszánsz-eklektikus stílusban épült Budai Vigadó új állapotában 12 ezer négyzetméteresre bővül. Ahol csak van mód, az eredeti állapotot állítják vissza. Restaurálják az előcsarnokot és a főlépcsőt, helyreállítják a díszterem és a földszinti közösségi terek gazdag szecessziós festéseit.

A kormány tavaly döntött úgy, hogy mintegy 5,5 milliárd forintot fordít a Budai Vigadó teljes körű rekonstrukciójára.

 

Ha Pestnek van, Budának miért ne legyen?

A Budai Vigadó a 19. század végén jött létre, amikor a budai polgárok úgy gondolták, hogy ha Pesten felépülhetett egy vigadó, nekik is legyen egy. Emiatt levélben kérvényezték a város alpolgármesterétől, Gerlóczy Károlytól, a Pesti Vigadóhoz hasonló palota épüljün Budán. A Kallina Mór és Árkay Aladár tervezte épületet 1900-ban adták át. Az eklektikus stílusú épület külső rekonstrukciója 2006–2007-ben készült el.

műemlékfelújításMi épül?

Hírlevél

Hirdetés