2024.04.23, Kedd
Kínai-magyar központként újult meg a perkátai kastély

Kínai-magyar központként újult meg a perkátai kastély

fodor.co.hu, kozbeszerzes.hu, mti

2016.08.08. 13:10 - Hegedűs Gergely

A Fejér megyei település többszázéves épülete a Fodor Kft. kivitelezésében épült újjá.

Hirdetés

Átadták a teljesen felújított perkátai Győry-kastélyt, a nettó 380 millió forintos beruházáshoz uniós forrásból 345 millió forint támogatást nyert a Fejér megyei település. A projekt során a kastélyban egy kínai-magyar kulturális turisztikai központot hoztak létre, a felújítás kivitelezője a Fodor Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. volt.

 

Immár két gyöngyszeme van a régiónak

Az átadón Galambos Dénes (Fidesz) országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy a térség turisztikai gyöngyszeme eddig a rácalmási Jankovich-kúria volt, mostantól azonban a Győry-kastély is a választókerület ékszere lesz. A képviselő szerint a település nemcsak a turisztikai térképre került fel, hanem az országos és világviszonylatban is kuriózumnak számító kiállítással a magyar-kínai kapcsolatok szimbóluma lesz.

 

800 évre visszanyúló kiállítás és évi tíz kínai rendezvény

A 18. században épült klasszicista kastély 1820-ban a két oldalszárny megépítésével nyerte el mai formáját. Eddigi rossz állapota ellenére is kihasználták, miután 22 000 kötettel rendelkező könyvtár található benne, itt folyik a helyi általános iskola zene és hitoktatása, 17 civil szervezet rendszeres összejövetelei, foglalkozásai is a házban vannak.

Perkáta és Kína kapcsolata 1960-ig nyúlik vissza, amikor a perkátai mezőgazdasági termelőszövetkezettel alakított ki a Peking melletti Huahsziang kapcsolatot, melyben több delegációs látogatás is történt. 2001-ben testvérvárosi szerződés született Perkáta és a Pekinghez tartozó település között, ami azóta is egyedülálló, mert Magyarország egyetlen más településével sincs kínai városnak hivatalos testvérvárosi kapcsolata. A felújított épületben az általános rendezvények mellett évente több mint tíz, a kínai kultúrával kapcsolatos rendezvény (irodalom, gasztronómia, festészet és kalligráfia, tánc és énekprogram) lesz. Emellett egy a XIX. századi magyar nemesség életét bemutató kiállítás, másrészt egy 800 évre visszatekintő pekingi várostörténeti kiállítás, amely Európában unikális.

 

A Westbau irodaháza is a referenciák között

A felújítást kivitelező, 1997-ben alakult Fodor Kft. budapesti székhelyű, győri telephellyel bíró vállalkozás, generálkivitelezés mellett belső szakipari kivitelezést is vállal. A referenciái közt a dorogi Spar, a Westbau győri irodaháza, a visegrádi termál hotel és a Knorr-Bremse gyártócsarnok szakipari munkái is megtalálhatóak, legutóbbi éves árbevétele 1,2 milliárd forint volt.

Mi épül?építőipari cégekkastélyfelújításPerkátaFodor Építőipari Kft.

Hírlevél

Hirdetés