2024.04.16, Kedd
Katonai hangárt adtak át a pápai bázisrepülőtéren
MTI

Katonai hangárt adtak át a pápai bázisrepülőtéren

MTI, epiteszforum.hu

2016.11.17. 14:47 - Antal Zsófia

38 munkahelyet teremt Pápán az a 9,5 milliárd forintból létrehozott hangárkomplexum, melyet NATO tagállamokkal együttműködve hoztak létre és hatékonyabbá teszi a repülők működtetését.

Hirdetés

Csütörtökön katonai hangárkomplexumot adtak át Pápán, ahol 2008 óta működik nehézszállító ezred. A bázisrepülőtéren 1,5 év alatt felépített épület a C17-es repülőgépek teljes körű kiszolgálására alkalmas. A világszerte egyedülálló létesítménynek köszönhetően költséghatékonyabb lett a repülők működtetése - hangsúlyozta Ernest J. Harold, a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkárhelyettese.

kép: iho.hu

A nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability - SAC) program égisze alatt kialakított hangárkomplexum kulcsfontosságú szerepet tölt be a NATO-szállítás gerincét jelentő légi szállításban. A SAC komplexum egy repülőgép szerelő hangárból, egy karbantartó létesítményből, illetve egy irodaházból áll. A 20 ezer négyzetméter alapterületű építmény ad helyet a SAC folyamatosan működő üzemi létesítményeinek, amelyek a program teljes időtartama alatt, azaz minimum 30 évig fogják ellátni feladataikat.

A komplexumot 12 nemzet, köztük Magyarországon kívül kilenc NATO-tagország (Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Amerikai Egyesült Államok) és két NATO partnerségi ország (Finnország és Svédország) hozta létre 9,5 milliárd forintból, és fontos szerepet játszik az utóbbi időszakban egyre növekvő biztonsági fenyegetettség hosszú távú kezelésében is. A helyi gazdaság szempontjából szintén kiemelt fontosságú az építmény, mert 38 új munkahely jött létre általa.

Nitz Trevor, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka (j) és Noldus Wiek, a NATO légiszállítást kezelő programmenedzsere átadja a NATO nemzetközi stratégiai légiszállítási képesség C-17 megnevezésű hangárkomplexumát a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén 2016. november 17-én.

Noldus Wiek, a NATO légi szállítást kezelő programjának menedzsere arról beszélt, hogy az új létesítmény jól felszerelt raktárbázissal is rendelkezik. Nitz Trevor, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka hozzátette, hogy a hangár veszélyes anyagok tárolására is alkalmas, s mivel fedett helyen tárolnak mindent, jelentősen megnő az eszközök élettartama.

Mi épül?Pápakatonai létesítmény

Hírlevél

Hirdetés