2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Modernitás és funkcionalitás: megújul a Magyar Külügyi Intézet épülete
Fotó: Wikipedia

Modernitás és funkcionalitás: megújul a Magyar Külügyi Intézet épülete

magyarepitok.hu; TED

2023.11.08. 12:37 - Bíró Beáta

A fejlesztésnek köszönhetően a Bérc utcai székhelyen rendezvénytereket is kialakítanak. Már keresik a kivitelezőt.

Hirdetés

Teljes felújításon, átalakításon esik át a Külügyi és Külgazdasági Intézet, valamint a Magyar Diplomáciai Akadémia otthonául szolgáló Bérc utca 13-15 alatti épület – olvasható az intézet honlapján. A kormány még 2022. áprilisában döntött az ehhez szükséges forrás biztosításáról.

Mint írják: a KKI az elmúlt másfél évben a felújítás lebonyolításáért felelős Beruházási Ügynökséggel, valamint a kijelölt építészirodával szoros együttműködésben dolgozott azon, hogy az 1937-ben Málnai Béla tervei alapján épült villa a 21. századi elvárásoknak megfelelve alakuljon át egy olyan nyitott kutató- és konferenciaközponttá, amely támogatni tudja mind a KKI, mind pedig az MDA hatékony mukavégzését.

A felújításnak köszönhetően megújul a Bérc utcai székhely külseje, belseje és teljes gépészete is. A falak mozgatásával pedig olyan terek alakulnak ki, amelyeknek köszönhetően a rendezvények kiszolgálása is könnyebbé válik. Aszigetelési munkákkal megszüntetik a falak állandó vizesedését és energiatakarékosabbá is válik a négyszintes épület. A megújult székhely teljesen akadálymentessé is válik.

A parkolóhelyek csökkentésével növelik a zöldfelületet, a kertbe fákat, több mint kétezer cserjét, több mint négyezer évelő növényt ültetnek, valamint rézsűmegkötő növényeket. A megfelelő nedvességet automata öntözőrendszer biztosítja majd.

A felújítási munkálatok várhatóan két évig tartanak. Az átmeneti időszakban a diplomatanegyed szívében, a Bajza utca 44. szám alatt található szecessziós Baruch-palotába költözik a KKI, amely szintén saját levő irodánkban szintén saját vagyonkezelésébe tartozik.

 

Minden szintet funkcionálisan alakítanak ki

A nettó 2134,46 négyzetméter alapterületű épület szintjeit a funkcióknak megfelelően alakítják át. A TED-en megjelent felhívás szerint, melyben a felújítás kivitelezőjét keresik,

a kétszint belmagasságú pinceszinten workshop teret alakítanak ki, amely könyvtárként, illetve igény szerint tárgylóként/előadóteremként is működhet. Ezt a teret körben raktár/kiadványtár és a gépészeti helyiség fogja közre. Az alagsorban irodákat alakítanak ki, hozzá tartozó teakonyhával.

 

Fotó: Wikipedia

 

A keleti szárnyban egy vendéglakás kap helyet, illetve a biciklivel érkező dolgozóknak egy zuhanyzós öltöző áll majd rendelkezésére. Az épületüzemeltetéshez szükséges helyiségek, valamint a földszinti előadóteremhez tartozó vizesblokkokat is ezen a szinten helyezik el. Az előadótér és annak kiegészítő helyiségeit a földszinten a nyugati blokkban alakítják ki.

A főbejáraton át az előcsarnokba, onnan a közlekedőkön keresztül lehet majd a szalonba jutni, innen közelíthető meg az előadótér, illetve az udvar felé néző díszterasz. A keleti blokkban irodák találhatóak, vizesblokkokkal kiegészülve. Az emeleti szinten kapnak helyet a vezetői irodák és titkárságok. A tetőtér nagy részét a gépészet foglalja el, mellette a podcast szoba és egy nem állandó használatú iroda kap helyet.

Az alagsorból az emeletre vezető díszes főlépcsőház a felújítás után is megmarad.

Mi épül?Külügyi és Külgazdasági IntézetBudapestépületfelújítás

Hírlevél

Hirdetés