2024.04.20, Szombat
Új tömbbel bővül a Szent István Kórház
eszszk.hu

Új tömbbel bővül a Szent István Kórház

magyaridok.hu

2016.11.07. 11:51 - Antal Zsófia

A Szent István Kórház területén felépülő nyolcszáz ágyas tömb, a kórház már meglévő, de felújítandó épületei és az Országos Kardiológiai Intézet együtt mintegy 1500 ágyon szolgálja ki a régiót: ez lesz a dél-pesti szuperkórház.

Hirdetés

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet, illetve a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) bázisán valósulhat meg a dél-pesti egészségügyi centrum – erről még júniusban döntött a kormány az Egészséges Budapestért program előkészítéséről szóló határozatában. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház jelenleg is országosan az egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltató, négy telephelyén 1640 ágyon lát el betegeket. Az István-kórház területén néhány régi pavilon elbontásával elég hely felszabadítható ahhoz, hogy oda felhúzzanak egy új tömböt.

Vályi-Nagy István főigazgató és Müller Péter orvosigazgató tájékoztatása szerint a centrumkórház új épületében egykapus sürgősségi rendszert működtetnek majd: minden azonnali ellátást igénylő új beteg a sürgősségi központba kerül, az elsődleges ellátást követően pedig innen irányítják őket a szükséges további terápiára. Az új tömbbe telepítik az összes képalkotó diagnosztikai egységet, itt lesznek a műtők, a központi intenzív, valamint az olyan speciális ellátások, mint a csontvelő-transzplantáció, a hematológia és az infektológia. Itt fogadják majd a stroke-betegeket, és a Fiumei útról a most még a Péterfy Sándor utcai Kórházhoz tartozó Baleseti Intézet is az új épületbe kerül.

A beruházás során elsődleges szempont, hogy az épületek újonnan kialakított energetikai rendszerei innovatív, megújuló energiaforrások felhasználásával működjenek. A leendő dél-pesti centrum már meglévő kórházépületeit is felújítják. A végleges terveket március végére kell letenni a kormány asztalára, a központi költségvetési források ezt követően állnak majd rendelkezésre, ugyanakkor uniós forrásból már a jövő év elején hozzá lehet kezdeni egyes felújításokhoz. A teljes beruházásra reálisan négy-öt évet kell számolni attól a pillanattól, hogy megszületik a végleges döntés – véli Vályi-Nagy István.

kórházfejlesztéskórházfejlesztésMi épül?

Hírlevél

Hirdetés