2024.04.16, Kedd
Komoly fejlesztésekkel párosul az új makói könyvtár építése
(tiszaipihenes.hu)

Komoly fejlesztésekkel párosul az új makói könyvtár építése

magyarepitok.hu

2016.12.22. 12:25 - Hegedűs Gergely

A Makovecz Imre által tervezett háromszintes épület környezetében kerékpárút, úttest, járda, parkolók és egy szökőkút jön létre, kiépül a közvilágítás.

Hirdetés

Kihirdették a közbeszerzést a makói könyvtárra, melynek eredet terveit az azóta elhunyt Makovecz Imre készítette el. A kiírásban a makói József Attila Városi Könyvtár új épületének kivitelezése, valamint a környezetébe tartozó utcák és terek rehabilitációja együttesen szerepelnek.

Az 1600 négyzetméteres, kétszintes épület főbejárata egy fedett teraszra nyílik majd, a földszinten kávézó, folyóirat-olvasó, 80 ezer kötetes szabadpolcos könyvtár, raktár és kiszolgálóhelyiségek kapnak helyet. Az emeleten a 15 ezer kötetes szabadpolcos gyermekkönyvtár mellett klubhelyiséget, számítógépes termet, irodákat, raktárakat alakítanak ki. Az épületgépészeti berendezések a tetőtérbe kerülnek.


Három utca és egy tér is megújul

A közbeszerzés szerint az épület egyedi vasbeton és fa szerkezetekkel készül el. A beruházásnak nem része a régi épület bontása, a munka megkezdésekor üres, kerítéssel határolt terület áll a kivitelező rendelkezésére.

Az új könyvtárhoz kapcsolódó mélyépítési munkákban megújul a könyvtár környéke, azaz a Pulitzer sétány, a Rudnay utca, a Csanád vezér tér és a Deák Ferenc utca is.

Többek közt

  • 600 méter hosszan kerékpárút építését,
  • 1100 méter hosszan aszfaltozott és térköves úttest építését,
  • 2500 méteren járdaépítést,
  • 350 parkoló és egy kerékpártároló építését,
  • 160 darab közvilágítási oszlop telepítését,
  • továbbá csapadéklefolyó, ívóvízvezeték, informatikai kábelek, villamos hálózat rekonstrukcióját és egy szökőkút építését kell végrehajtani.

 

Mi épül?Makóközintézmények

Hírlevél

Hirdetés