2024.04.23, Kedd
A keszthelyi Helikon park is megújul a város 770. évfordulójára
mapio.net

A keszthelyi Helikon park is megújul a város 770. évfordulójára

MTI

2017.01.07. 18:52 - Antal Zsófia

4,5 milliárd forintos TOP keretből valósulhat meg idén több park és az egykori sörfőzde épületének felújítása, illetve a városi strand és a kerékpárutak fejlesztése Keszthelyen.

Hirdetés

Az idén alapításának 770. évfordulóját ünnepli majd a Balaton-parti város, ahol 4,5 milliárd forint értékű beruházást kívánnak megvalósítani a települési operatív program (TOP) keretében – számolt be Ruzsics Ferenc polgármester. Keszthely egyébként idén több jelentős évfordulóról emlékezik meg: a városban pontosan 200 éve rendezték az első helikoni irodalmi ünnepet, az agrárképzés 220 éve indult, továbbá 245 éves a város gimnáziuma.

A TOP keretből mintegy egymilliárd forint jut a Zöld város elnevezésű programra, amelynek részeként megújulhat több belvárosi utca és a Zeppelin tér, a főtérre pedig újabb fák kerülhetnek. Felfrissül a Helikon park és fejlesztik a KRESZ-parkot. Régi terv az ipari műemléknek számító egykori sörfőzde felújítása, amire 850 millió forintos pályázati igényt nyújtottak be.

Ugyancsak a TOP-programból tervezik a városi strand fejlesztését, illetve a Festetics-kastély közelében egy ingyenes parkoló kialakítását, a város keleti határában pedig a Gyenesdiásig tartó kerékpárút megépítését. A tervek közt szerepel a kertváros egy részén a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése, valamint a Külső Zsidi út környékének rendbetétele.

Ruzsics Ferenc kitért arra is, hogy a kormány balatoni fejlesztéseket támogató, 365 milliárd forintos forrásából Balatonfüreddel és Siófokkal együtt nevesítve összesen kétmilliárd forint értékben szerezhetnek be elektromos buszokat, és alakíthatják ki az üzemeltetésükhöz szükséges feltételeket. A balatoni fejlesztési programból további összegeket is remélnek, amelyek lehetővé teszik, hogy négy- vagy ötcsillagos szálloda létesüljön Keszthelyen, illetve, hogy a Balaton-parton álló kihasználatlan ingatlanokban turisztikai lehetőséget találjanak a leendő beruházók.

műemlékfelújításMi épül?kerékpárútszállodaberuházásTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Keszthelyparkolókközpark

Hírlevél

Hirdetés