2024.04.23, Kedd
Halad a Szent Márton terv kivitelezése: elkészült a Savaria Múzeum
MTI

Halad a Szent Márton terv kivitelezése: elkészült a Savaria Múzeum

MTI

2017.01.09. 13:07 - Antal Zsófia

Helyreállították a huszadik század legelején épült szombathelyi múzeum homlokzatát, hattyúházát, valamint a kertet és az azt övező díszes kerítést is.

Hirdetés

Csaknem ötszáz millió forintnyi kormányzati támogatást fordítottak Szombathelyen a Szent Márton Terv keretében a Savaria Múzeum homlokzatának felújítására és az épület előtti közpark helyreállítására - közölte a hétfői avató ünnepségen Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Az egykor kultúrpalotaként is szolgáló múzeumépületet 1908-ban adták át, és akkoriban az ország legszebb múzeumai közé tartozott. A múzeum épülete mellett folyó Gyöngyös-patak partján egy „hattyúház” is állt. Ezt a mostani felújítás során rekonstruálták, csakúgy, mint a park díszes kerítését. A kert megújítása során megóvták az idős fákat, de átláthatóvá, kertészetileg jobban kezelhetővé tették a területet, új padokat, szemétgyűjtőket és kerékpártárolót helyeztek ki.

Háttérben a szombathelyi Savaria Múzeum felújított homlokzata, előtérben a parkja 2017. január 9-én, az átadás napján. Jobbra Horváth Boldizsár szobra áll. (fotó: MTI)

Csapláros Andrea múzeumigazgató ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy a múzeumoknak ma már számos olyan feladatuk van az egyre növekvő gyűjtemények tárolásán és gondozásán túl, amelyhez tér kell, például a múzeumpedagógia vagy az élethosszig tartó tanulás támogatása, de a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásának segítésében, a közösségformálásban vállalt új szerepek is ide tartoznak.

A szombathelyi múzeumok ma már csaknem ötszázmillió múzeumi tárgyat, emléket őriznek, és ez a szám évről évre növekszik, hiszen "minden érték - még a sportrelikviák is - idővel egy múzeumban kötnek ki" - tette hozzá az igazgató.

műemlékfelújításMi épül?épületfelújításközintézményekSzombathelyturizmusmúzeum

Hírlevél

Hirdetés