2024.04.19, Péntek
Százötven év után újul meg a soproni Szent Mihály-templom
kirandulastippek.hu

Százötven év után újul meg a soproni Szent Mihály-templom

mti

2017.03.31. 11:26 - Hegedűs Gergely

Másfél milliárdos uniós támogatással kívül és belül is rekonstruálják Magyarország második legrégebbi gótikus templomát.

Hirdetés

Jelentős átalakítás előtt áll a soproni Szent Mihály-plébániatemplom. Magyarország második legrégebbi gótikus temploma felújításához a közbeszerzési eljárást májusban indítják el és a tervek szerint még idén elkezdődhetnek a munkálatok. A kétmilliárd forintot meghaladó műemléki és turisztikai célú beruházásból 1,5 milliárd uniós támogatás, a fennmaradó összeget kormányzati forrásból fedezik.

A templom eredetijét a 13. században román stílusban emelték, és a 15. században gótikussá építették át. Mai alakját a 19. század neogótikus rekonstrukciója formálta 150 évvel ezelőtt, idősebb Stornó Ferenc tervei alapján. Ezt az állapotot állítják helyre a mostani felújításkor, emellett megújul a műemlék épület környezete.


Ezt hozza a külső és belső felújítás

A projektről Horváth Imre kanonok, városplébános tájékoztatta az MTI-t. Elmondása szerint a külső rekonstrukció során többek közt új kőlábazatot raknak le, kicserélik a tetőszerkezetet, tisztítják és javítják a külső kő-, illetve vakolt felületeket, láthatóvá teszik a torony neogótikus ablakait, amelyeket most a lamellák eltakarnak. A templom szomszédságában lévő, rossz állapotú sekrestyésház új külsőt és funkciót kap: többek között interaktív konferencia- és közösségi termeket alakítanak ki benne.

A templombelső felújításának részeként a szentély előtt új kőpadlót raknak le elektromos fűtéssel, továbbá restaurálják a belső fa berendezéséket, a falképeket, új kovácsoltvas elemeket helyeznek el, valamint a hangosítást és a világosítást is korszerűsítik.

A kanonok szavaiból az is kiderült, szeretnék visszahozni a templomba Bartolomeo Altomonte 4-szer 2 méteres, XVIII. századi oltárképét, amely eredetileg a templomban volt, de most a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán látható. A tervek közt szerepel látogatói útvonalak és interaktív kiállítóterek kialakítása is.

Mi épül?templomfelújításSopron

Hírlevél

Hirdetés