2024.03.28, Csütörtök
Újjászületett Kincsem évtizedek óta romosan álló otthona
(fotó: magyarepitok.hu)

Újjászületett Kincsem évtizedek óta romosan álló otthona

mti, magyarepitok.hu

2017.04.28. 08:38 - Hegedűs Gergely

A magyar csodalóról készült film elsöprő sikerével egy időben a páratlan győzelmi sorozatának otthont adó istállót közösségi térként építették újjá.

Hirdetés

Közösségi, kulturális térként rekonstruálták Gödön a legendás magyar versenyló, Kincsem egykori istállóját – adta hírül a projekt kommunikációját végző ügynökség. A műemlékvédelem alatt álló, ugyanakkor romos és üres épületben a munkák során helyreállították az eredeti homlokzatot, lecserélték a teljes tetőszerkezetet, továbbá kialakítottak egy előadásokra, vetítésekre, zenei és táncprogramokra alkalmas, többfunkciós termet. Az U alakú istálló által közrefogott udvar - melyen a versenyló szobra áll - is megújult: a térburkolattal ellátott négyszögletes tér mostantól szabadtéri színpadként is funkcionálhat. A látogatókat akadálymentes vizesblokkok szolgálják.

A kivitelezést az isaszegi Everling Városépítő Kft. és a budapesti Sportpark Magyarország Kft. konzorciuma végezte el.

A közleményből kiderül, az épület berendezése során a Kincsem pályafutását és a lovas mesterségeket bemutató emlékhely mellett kialakítanak egy kulturális ismereteket közvetítő, kiállításokat befogadó teret is. Ugyanakkor helyet kap a hagyományos helyi mesterségeket bemutató terem, valamint a kerékpáros turizmust kiszolgáló bringapont és egy kávézó is. Az épület mellett halad el ugyanis a Duna bal partján futó bicikliút, amin Budapestről Vácon keresztül a Dunakanyarba lehet eljutni.


Négyszáz éves épület újult meg

A 17. században létrejött épületben, mielőtt a Budapest-Vác vasútvonal elkészült volna, lóváltó állomás és csárda működött, amely a 19. század második felében már istállóként szolgált. Valódi hírnevét Kincsemnek köszönheti a hely: a világ mindezidáig egyetlen verhetetlen versenylova 1876 és 1880 között összesen 54 viadalt nyert meg, ebben az időszakban lakott Gödön a Kincsem-parkban lévő istállóépületben. Bárhová vitték versenyezni, külön tartálykocsiban vitték vele a gödi vizet, mert csak azt volt hajlandó meginni. A páratlan sikereire épülő Kincsem című film nemrég készült el, és gyorsan hatalmas sikert aratott: a bemutatása utáni első három hét alatt kétszázezren látták, amivel a második legnézettebb filmmé vált a magyar mozikban.

Az épület az utóbbi évtizedekben kihasználatlanul állt. Rendbetételének igénye már a rendszerváltás után megjelent a helyi közvéleményben, az elmúlt egy évben a Pest megyei település pályázati forrásból újíthatta fel az ingatlant.

műemlékfelújításMi épül?Göd

Hírlevél

Hirdetés