2024.03.29, Péntek
Újjáéled a kísértetvárossá vált Dunaújvárosi Vidámpark területe
panoramio.com

Újjáéled a kísértetvárossá vált Dunaújvárosi Vidámpark területe

magyarkozlony.hu, szeretlekmagyarorszag.hu

2017.09.12. 12:43 - Antal Zsófia

A szocializmus alatt nagy népszerűségnek örvendő park közel 25 éve végleg csődbe ment, most több mint 400 millió forintból adhatnak neki újra funkciót.

Hirdetés

A kormány hétfőn határozott arról, hogy a Modern Városok Program keretében támogatja a dunaújvárosi vidámpark területének fejlesztését, illetve funkcióváltását. A fejlesztési program megvalósításához összesen 439,5 millió forint költségvetési támogatást biztosít Dunaújváros önkormányzatának (ebből még az idén 24,1 millió forintot, jövőre pedig a fennmaradó 415,4 milliót).

A fejlesztési programra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyújt majd be előterjesztést a Modern Városok Program bizottsága részére.

 

Így lett szomorú a vidámpark

Az 1952-ben nyílt Dunaújvárosi Vidámparkban rengeteg játék, többek között dodzsem, elvarázsolt kastély, óriáskerék és egy kisvonat is megtalálható volt. A hatvanas, hetvenes években virágkorát élő létesítményben azonban úgy szabták meg a belépők árait, hogy egy átlagos dolgozó család is rendszeresen meg tudja fizetni. Az alacsony bevételeknek köszönhetően a vidámpark állandóan veszteséget termelt, s minden évben jelentős városi támogatás kellett ahhoz, hogy üzemelhessen.

A sorozatosan emelkedő költségek a rendszerváltás után végül a hanyatlásba sodorták az egykor igen népszerű parkot, s 1993. február elsején bezárta kapuit.

Mi épül?Modern városok programDunaújvárosközpark

Hírlevél

Hirdetés