2024.03.29, Péntek
Közel százezer négyzetméteres csarnokot épített Tatabányán a Bridgestone
(kép: techmonitor.hu)

Közel százezer négyzetméteres csarnokot épített Tatabányán a Bridgestone

mti

2017.10.26. 12:01 - Hegedűs Gergely

A 85 milliárdos fejlesztéssel Európában elsőként itt alkalmaz mesterséges intelligencián alapuló gyártástechnológiát, és kétszeresére növelte kapacitását a japán gumiabroncsgyártó.

Hirdetés

Átadták a Bridgestone 85 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházását a Tatabányai Ipari Parkban. A fejlesztés során az első, 47 200 négyzetméteres gyár mögé egy új, 97 200 négyzetméteres csarnok épült, amellyel az üzem alapterülete több mint kétszeresére bővült. A munkát a japán tulajdonú Takenaka Kft. végezte el, hazai kivitelezők bevonásával.

Az ünnepélyes átadón Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Kft. ügyvezetője elmondta, a beruházással a korábbi, évi 1,8 millió legyártott abroncs helyett 3,6 millió darabot állíthatnak elő, és 2020-ig ezt a kapacitást is megdupláznák.        


Ennyi magyar kkv szállít be a cégnek

Topolcsik Melinda emlékeztetett arra, hogy a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. beszállítói hálózatát mintegy 750, döntő részben magyar kis- és középvállalat alkotja, amelyektől a cég tavaly 4,6 milliárd forint értékben vásárolt árukat és szolgáltatásokat. A vállalat árbevétele 2016-ban 36 milliárd forint volt.

A dolgozók létszáma 361-ről 1100-ra nőtt, ezzel a vállalat Komárom-Esztergom megye egyik legjelentősebb foglalkoztatója.
 

Ettől egyedülálló az új részleg

A világ legnagyobb gumiabroncs- és gumitermékgyártó vállalatánál Európában először itt alkalmazzák a mesterséges intelligencián alapuló gyártástechnológiát, mely 480 ponton méri és elemzi a készülő gumiabroncsok minőségét.

Szintén egyedülálló a vulkanizálásra váró abroncsok szállítását és tárolását végző, teljesen automatizált, 70 000 abroncs tárolására alkalmas raktár, valamint a végellenőrző és csomagoló rendszer.


Tatabánya elérte a teljes foglalkoztatottságot

A csütörtökön átadott beruházáshoz a magyar kormány közel 2,4 milliárd forint támogatást adott - derült ki Orbán Viktornak az átadón elhangzott beszédéből. A kormányfő emlékeztetett, 2013-ban még komoly viták voltak a gazdaságfejlesztés magyar modelljéről. A Bridgestone a még nem eldőlt kérdések ellenére bizalmat szavazott, ezzel bátorítást adott Magyarországnak.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy Tatabányán szeptemberben 2,7 százalékos volt a munkanélküliség, ami a közgazdasági logika alapján teljes foglalkoztatást jelent.
 

Mi épül?építőipari cégekTatabányaüzemépítésüzemépítésTakenaka Kft.

Hírlevél

Hirdetés