2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Már csak a befejező munkálatok maradtak a dél-balatoni vasútberuházásban
fotók. NIF

Már csak a befejező munkálatok maradtak a dél-balatoni vasútberuházásban

NIF Zrt.

2017.12.11. 09:22 - Hegedűs Gergely

Eddig összesen 80 gyalogos és 25 közúti átjáró épült át a déli parton. A Kaposvártól a Balatonig tartó menetidő 30 százalékkal csökken.

Hirdetés

Az ütemtervnek megfelelően halad a munkálatokkal a Balaton déli vasútvonalán az R-Kord Építőipari Kft., V-Híd Zrt., Swietelsky Vasúttechnika Kft. alkotta konzorcium. A tavaly áprilisban indult beruházásban a Balaton déli partján a Szántód és Balatonszentgyörgy közötti 52 kilométeres szakaszt, valamint az 53 kilométeres Kaposvár-Fonyód vonalat korszerűsítik.


Megújult peronok

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint idén ősszel elkészült Balatonfenyves és Balatonszentgyörgy között a teljeskörűen átépített vasúti pálya. Utolsóként Balatonfenyves alsó, Balatonmáriafürdő alsó és Balatonberény megállóhelyek peronjai is újjáépültek.

Ennek köszönhetően 55 cm magas peronok, térkő burkolatú, esőbeállókkal ellátott létesítmények fogadják az utazókat.

NIF Zrt.


Már csak kisebb korlátozások lesznek

A NIF híréből az is kiderült, az idei őszi időszakban újabb közúti és gyalogos átkelők készültek el a Fonyód–Balatonszentgyörgy szakaszon.

Most szombaton mind a fővonalon és a mellékvonalon feloldották a vágányzárat, és a téli menetrendnek megfelelően elindult a vonatközlekedés. Jövőre már a beruházás befejező munkálatai következnek, emiatt csak kisebb forgalomkorlátozások várhatóak. Csak eseti jelleggel, elsősorban éjszaka, szüneteltetik a vonatforgalmat.

Eddig összesen mintegy 80 gyalogos és 25 közúti átjáró épült át, a beruházás későbbi fázisában további 13 gyalogos- és 1 útátjárót építenek át.


Új parkolók és eltűnő hézagok

A Kaposvár–Fonyód vasútvonalon hamarosan befejezik a vágány felújítását, a menetidő 14-20 perccel javulhat vonattípustól függően, a hézag nélküli kialakítás javítja az utaskomfortot. A jövő nyári menetrendváltásra befejeződik a peronok végleges burkolása és négy helyszínen: Kapostüskeváron, Somogyváron, Osztopánban és Lengyeltótiban a P+R és B+R parkolókat is kiépítik, valamint a menetidő további 3-6 perces javulása várható.

A menetidő Kaposvárról a Balatonhoz a mostani 75-80 perc helyett 55 perc lesz. Az új magasperonoknak köszönhetően kényelmesebbé, az átépülő közúti és gyalogos átkelők megépülését követően biztonságosabbá válik a közlekedés - áll a NIF közleményében.

R-Kord Kft.V-Híd Építő Zrt.Swietelsky Vasúttechnika Kft.Mi épül?vasútfejlesztésKaposvárFonyódBalatonszentgyörgySzántód

Hírlevél

Hirdetés