2024.04.24, Szerda
Novemberben megnyílnak a főváros környéki passzívházak kapui
passzivhaznyiltnap.com

Novemberben megnyílnak a főváros környéki passzívházak kapui

greenpress.hu

2016.09.05. 11:26 - Antal Zsófia

Hazánkban nyolcadik alkalommal rendezik meg ősszel a Passzívház Nyílt Napokat. A háromnapos rendezvényen már elkészült és épülő passzívházakba egyaránt bepillanthatunk az építtetők és a tulajdonosok jóvoltából.

Hirdetés

A német Passivhaus Institut tizenhárom évvel ezelőtt hívta életre a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok rendezvényt, melyet minden évben novemberben tartanak meg. Mára a világ számos országa csatlakozott a kezdeményezéshez, amely során szakmai programvezetés mellett, az építtetők és tulajdonosok jelenlétében több száz minősített vagy előminősített passzívházat lehet felkeresni világszerte.

A fokozottan energiatakarékos épületeket idén november 11. és 13. között lehet megnézni. A hazai programokat ezúttal is az International Passive House Association (iPHA) magyar tagszervezete, a Passzívház Magyarország Egyesület (PHM) koordinálja.

Magyarországon a PHM szervezésében 2009 óta látogathatók a minimális fűtés- és energiaigénnyel üzemelő passzívházak, melyek állománya folyamatosan bővül. Az épületlátogatások keretében passzívház-minőségben felújított épületeket, új építésű (kivitelezés alatt álló, vagy már használatban lévő) passzívházakat lehet felkeresni az ország több pontján.

 

Egyre jobbak a tapasztalatok, terjed a technológia

„Idén is tervezünk autóbuszos körutat, melynek keretében budapesti és főváros környéki passzívházakba látogathatnak el az érdeklődők szakmai programvezetők kíséretében. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a passzívházak többsége egyénileg is látogatható lesz a megadott időpontokban” – közölte Szekér László, a PHM elnöke, aki egyben építészmérnök és minősített passzívháztervező is.

A passzívház nyílt napok Magyarországon is népszerű esemény; építtetőket, civileket is vonz. A látogatók tucatnyi kifejezetten költségtakarékos magyar példát láthattak az előző években. Többségében magánépíttetők nyitottak ajtót. Az általános tapasztalat a beszámolók alapján az, hogy a passzívházak valóban jól működnek, azaz nem fogyasztanak többet a tervezettnél, kiszámíthatóak és műszakilag is megbízhatóak.

„Néhány éve még sokan megkérdőjelezték, de ma már ki lehet jelenteni, hogy egyértelműen van jövője a technológiának” – mondja Szekér László. „Egyre több a passzívház-komponensekkel történő épület- és lakásfelújítás, továbbá Magyarországon is elkezdődtek a nagyobb léptékű passzívház fejlesztések.”

Technológiapasszívház

Hírlevél

Hirdetés