2024.07.20, Szombat
25 milliárdból újul meg jövőre az Operaház

25 milliárdból újul meg jövőre az Operaház

MTI

2016.07.08. 11:28 - Antal Zsófia

Kilenc szerzetesrend fejlesztéseinek támogatásáról, az Operaház rekonstrukciójáról és számos más fővárosi kulturális beruházásról döntött a kormány.

Hirdetés

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette, hogy 2016-2020 között a kormány összesen 13 milliárd forintot ad szerzetesrendeknek:

  • A ciszterci rendnek forrást biztosít a budai Szent Imre plébániatemplom és a székesfehérvári Nepomuki Szent János plébániatemplom felújításához.
  • A premontreiek fejlesztéseit – köztük a csornai premontrei prépostság épületegyüttesének felújítását – 800 millió forinttal támogatják.
  • Segítik a jezsuiták miskolci fejlesztését.
  • A bencések győri fejlesztéseire 2,2 milliárd forintot biztosítanak.
  • A ferencesek 1,3 milliárd forintot kapnak fejlesztésekre.
  • A pálos rend 200 millió forintot, a karmeliták emlékhely kialakítására 400 millió forintot kapnak.
  • A domonkos rend kőszegi iskolájának felújításához 500 millió forinttal járulnak hozzá.
  • A piaristák mosonmagyaróvári iskoláját 900 millió forinttal támogatják.

A miniszter azt is közölte, hogy mintegy 25 milliárd forintból felújítják az Operaház főépületét 2017-2018-ban. Az intézmény művészei az Erkel Színházban és valószínűleg az addigra elkészülő Eiffel-csarnokban fognak játszani a rekonstrukció alatt.

A fővárosi múzeumokról kiderült: a kabinet új központi épületet keres a Természettudományi Múzeumnak, és a Magyar Nemzeti Múzeum használatába ajánlják a józsefvárosi Palotanegyed több épületét. Ilyenek a Magyar Rádió régi székházának használaton kívüli részei, valamint az Esterházy- és a Károlyi-palota. Ezek között visszaállítják, növelik a zöldfelületeket. A projektre az intézmény főigazgatójától várják a koncepciót.

Tarlós István főpolgármester jelenlétében határozat született az Országos Széchényi Könyvtár főépületének felújításáról is. Erre hivatalos tervpályázatot írnak ki, s várhatóan Piliscsabán nagy raktárépületet kap az intézmény.

A kormányülésen megerősítették az állatkerti fejlesztések támogatását, a 25 milliárd forint rendelkezésre áll és a parkolási problémák megoldására is tesznek lépéseket. A Liget projektről szólva Lázár János ismét megerősítette, hogy a jelenlegi 60-ról 65-70 százalékra nő a zöldfelületek aránya.

A három nagy budapesti pályaudvar sorsáról továbbra sem hoztak még döntést, az egyeztetés ezügyben folytatódik.

(kép: panoramio.com)

Galéria

műemlékfelújításMi épül?templomfelújításturizmusiskolafelújítás

Hírlevél

Hirdetés