2024.07.24, Szerda

Hirdetés

25 milliárdos autóipari fejlesztést indít a Schaeffler Debrecenben

25 milliárdos autóipari fejlesztést indít a Schaeffler Debrecenben

MTI

2016.04.15. 08:40 - Oltyán József

A Schaeffler-csoport Debrecenben épülő gyártócsarnokkal növeli kapacitásait. A projekttel 510 új munkahely jön létre, a debreceni csapágygyár teljesítménye 50 százalékkal nő, és a térség legnagyobb foglalkoztatója lesz.

Hirdetés

A Schaeffler-csoporthoz tartozó debreceni FAG Magyarország Ipari Kft. gyára bővítésre kerül. Az autóipari beszállító vállalat egy új gyártócsarnok megépítésével reagál a gördülőcsapágyak iránti növekvő európai igényekre.  

 

Innovatív technika

Az új gyártó részleget többek között a gördülőcsapágyak előállításához használt legkorszerűbb csiszolási technológiát biztosító gépekkel szerelik fel, így a magyar gyárban mintegy 50 százalékkal nő a gyártási volumen. A következő években a tervek szerint a munkavállalói létszám is mintegy 500 fővel fog növekedni. A Schaeffler ezzel a régió legnagyobb foglalkoztatójává válik.

 

A magyar kormány támogatja a beruházást

A Schaeffler összesen közel 80 millió eurót fektet be a gyár bővítésébe. A több mint 25 milliárd forintos beruházásta magyar kormány 4,5 milliárd forinttal támogatja. „Közép- és Kelet-Európa központi szerepet játszik a Schaeffler-csoport tevékenységében. Magyarországon kiváló feltételekkel rendelkezünk gyártásunk és a beruházásaink tekintetében. Köszönjük a magyar kormánynak tevékenységeink hosszú távú támogatását”, hangsúlyozta Dr. Rainer Lindner professzor a Schaeffler-csoport közép- és kelet-európai alrégiójának vezérigazgatója. Szabó Péter, a Schaeffler gyár és az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója is örül a debreceni gyárat érintő jó híreknek: „A magyar kormány döntése fontos hozzájárulás. Ez azt mutatja, hogy az autóipari ágazatban tevékenykedő vállalatokra fontos kulcstényezőként tekintenek a magyar gazdaság szempontjából és ezek a vállalkozások erős partnerek a beruházások tekintetében.”

 

Növekszik a vevői igény a gördülőcsapágyak iránt

Előreláthatólag ez év késő nyarán kerül sor a bővítést szolgáló épület alapkőletételére. A tervek szerint 2017. második félévében kerülnek kiszállításra az első darabok az új gyártóüzemből. „A debreceni telephelyen megvalósuló beruházással a Schaeffler-csoport növeli kapacitásait az európai piac számára. Ily módon még megbízhatóbban és gyorsabban ki tudjuk elégíteni az autóipari vevők gördülőcsapágy iránti növekvő igényét. Célunk, hogy még inkább vevőközpontúak legyünk” - mondja Dietmar Heinrich, a Schaeffler európai vezérigazgatója.  

 

A debreceni gyár

A debreceni gyártó üzem a két magyarországi Schaeffler gyár közül az egyik. A mintegy 1.400 munkavállaló elsősorban gördülőcsapágyakat állít elő az autóipar számára az FAG Magyarország Ipari Kft.-nél. A csapágyak egészen 120 mm-ig terjedő átmérővel készülnek az európai térség számára.

 

Egyre elégedettebbek a németek a magyarországi beruházásokkal

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a beruházás a magyar gazdaság zászlóshajóját, az autóipart fejleszti. Emlékeztetett, a magyar autóipar termelési értéke tavaly 7833 milliárd forintot, 17 százalékos növekedést ért el az előző évhez képest. A Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérésére hivatkozva elmondta, a német vállalatok beruházási kedve egyértelműen javult. Az itteni német befektetők 80 százaléka gondolja úgy, hogy ismét Magyarországot választaná beruházása helyszínéül, 10 százalékkal többen, mint a korábbi felmérésben. A Magyarországon működő német cégek 38 százaléka bővítené kapacitását, 48 százaléka növelné a magyarországi dolgozói létszámát. A Magyarországon működő külföldi tőke majdnem egynegyede, mintegy 20 milliárd euró Németországból érkezett.

A miniszter arra is kitért, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) idén az első három hónap alatt 17 befektetést tárgyalt le sikeresen, szemben a tavalyi rekord év első negyedévi 10 beruházásával. Az idén letárgyalt 17 beruházással 5428 új munkahely jön létre, 509 millió euró befektetés érkezik, szemben a tavaly ennyi idő alatt letárgyalt 2195 új munkahellyel és 182 millió eurós befektetéssel.

Szikora Levente, Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezetője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Dr. Lindner Rainer a Schaeffler Csoport közép- és kelet európai alrégiójának vezérigazgatója, Ésik Róbert a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke és Dr.Barcsa Lajos Debrecen alpolgármestere a bejelentést követően 

Galéria

GazdaságDebrecenautóiparüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés