2024.07.20, Szombat
80 évvel ezelőtti arcát kapja vissza a Palatinus Fürdő
képek: hirado.hu, mti

80 évvel ezelőtti arcát kapja vissza a Palatinus Fürdő

hirado.hu, magyarepitok.hu

2016.04.21. 10:21 - Hegedűs Gergely

Geotermikus szaunát kap és télen is nyitva lesz a zuglói Paskál, hasznosítják a Széchenyi Fürdő elfolyó meleg vizét, teljesen megújul a margitszigeti Palatinus főépülete – többek közt ezeket hozza az átfogó fővárosi fürdőfejlesztés.

Hirdetés

Ahogy a magyarepitok.hu is beszámolt róla, idén januárban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nyerte a hónap beruházója díjat három jelentős fürdőfejlesztésének köszönhetően. A margitszigeti Palatinus Strandfürdő, a zuglói Paskál Fürdő és a városligeti Széchenyi fürdő felújításának részleteiről a hirado.hu adott hírt.

 

Újjászületik az eredeti Jánaky-féle homlokzat

A Palatinus  műemléki rekonstrukcióját, felújítását és átalakítását 2017. márciusra fejezik be, 2,2 milliárd forintból valósul meg. A fürdőben már zajlanak a felújítási munkálatok. A projekt elsődleges célja a főépület átfogó felújítása és funkcióbővítése.

A Palatinus Fürdő főépületének rekonstrukciója során az eredeti, vagyis 80 évvel ezelőtti állapotok visszaállítása a cél az oda nem illő épületrészek elbontásával, átépítésével. Az épület homlokzatát így az eredeti Janáky-féle tervek szerint újítják fel, maradéktalanul betartva a műemlékvédelmi hatóság előírásait.

"Terveink között szerepel egy alagsori wellness és fitness-részleg kialakítása, a szükséges kiszolgálóterek” – idézte a hirado.hu Czinege Szilviát, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatóját. „Az épület egészét akadálymentessé alakítjuk. A strandszezon idején használatos öltözőterületek szintén megújulnak, az itt található műemlékileg védett kabinokat restauráljuk, a vizesblokkok átfogó felújításon esnek át."

kép: hirado.hu

A termálmedence fölé lefedést terveznek, ami a strandszezonon kívül tovább növeli a fürdőzök komfortérzetét, napsütéses időben pedig árnyékot ad.

 

Télen is látogatható lesz a Paskál Fürdő

A 69 fokos termálvízbázissal rendelkező Paskál Fürdő felújítása július közepére készül el. A zuglói fürdő teljesen megújul, emellett bővítik egy 1.400 négyzetméteres termálépülettel is, a beruházás értéke egymilliárd forint.

Az új épületben a fedett földszinti részen tanmedence, babamedence, gyógymedence, vízi-bár, és kinti-benti élménymedence is lesz. Az épületet egy nagyjából 900 négyzetméter területű pince, illetve tetőterasz egészíti ki. Az átalakítás a jelenlegi egybeépített rombusz, illetve téglalap alakú medencék szétválasztását is jelenti. Ez utóbbi, mint nyitott úszómedence a jövőben télen is üzemelni fog.


kép: hirado.hu

A Paskálon épülnek szaunák, kezelőhelyiségek, valamint egy speciális, geotermikus szauna is. A május 28-án nyitó strand medencéi átalakításra kerülnek, az öltözőket pedig felújítják. „A strand belépőára a fejlesztés mértékében változni fog” - közölte Czinege Szilvia.

 

Széchenyi: megújul a gépészet és a belső tér

A városligeti Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda gépészeti korszerűsítése mintegy 1,7 milliárd forintból 2017-re készül el.

Európa egyik legnagyobb műemlék- és gyógyfürdője, az elmúlt években három, összesen több mint 3 milliárd forint értékű, jelentősebb felújításon esett át. Mindhárom korábbi nagyfelújítás a legsürgősebb, a vendégforgalom által közvetlenül érintett területekre korlátozódott, érintetlenül hagyva az esetenként 50-60 éves gépészeti rendszereket és vezetékeket.

A tavaly ősszel elindult beruházás keretei között megvalósul a gépházak, hőközpontok, gépészeti alapvezetékek és elektromos hálózatok cseréje és felújítása. A cél a korszerűsítés, a biztonságos üzemeltetés, valamint az energetikai hatékonyság biztosítása.


MTI Fotó: Balogh Zoltán

A hidegvizes-, valamint a fürdő lelkét adó termálkutak vízhozamának és üzembiztonságának javítása szintén fontos feladat. „A Széchenyi Fürdő a saját célú termálvízfogyasztáson kívül más felhasználókat is kiszolgál, így a tervezés során kiemelt figyelmet kapott a termálvíz geotermikus energiájának hasznosítása” -  közölte a marketing igazgató.

A projekt kezdetekor indultak meg az egyeztetések a kiemelt állami beruházásként kezelt Liget Projekt hőigényének részleges kiszolgálásról a fürdő elfolyó vizeinek további hőhasznosításával.

A gépészeti rekonstrukció a fürdőterek részleges belsőépítészeti felújításával is jár. "A kivitelezés során társaságunk kiemelt figyelmet fordít a fürdő folyamatos és zavartalan üzemének biztosítására úgy, hogy a munkák nagy része csak éjszaka, a fürdő nyitvatartási idején kívül végezhetőek" – közölte Czinege Szilvia. 

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a januárban elnyert díj átvételekor elmondta, a három most futó projekt után a Csillaghegyi, a Gellért és a Király fürdő megújítása következik.

Galéria

Mi épül?gyógyfürdőkfürdőfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés