2024.04.23, Kedd
Intenzív együttműködés a hídépítő szakmában – így zajlottak a Hidász Napok
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Intenzív együttműködés a hídépítő szakmában – így zajlottak a Hidász Napok

magyarepitok.hu

2017.06.13. 07:01 - Antal Zsófia

A hidász szakma összefogása és támogatása céljából előadások és kerekasztal beszélgetések révén oszthatták meg egymással tapasztalataikat a résztvevők.

Hirdetés

A Hidászokért Egyesület június 7. és 9. között szervezte meg a Hidász Napok konferenciát Siófokon. A rendezvény minden évben a hidász szakma egyik legnagyobb hazai eseménye, amely 2010 óta szerveződik ezen a néven. A háromnapos konferencia idén már 340 résztvevőt számlált, akik összesen 40 előadó 37 előadását hallgathatták meg, s a harmadik napon a Magyar Mérnöki Kamara továbbképzésén is lehetőségük volt részt venni. A továbbképzés „A vasbetonszerkezet tervezésének jelene és jövője” témában zajlott.

A konferencia nyitónapján Sitku László, a Hidászokért Egyesület elnöke mutatta be a szervezetet és céljait. Nem csak ezzel a konferenciával, hanem további szakmai napokkal, tanulmányutakkal, díjakkal, újsággal és könyvkiadványokkal szeretnék erősíteni a szakmai együttműködést, valamint kiterjeszteni azt más érintett szervezetekre is. Elmondta, mind teljesebb mértékben kívánják bevonni nem csak a hidász szakma tagjait, hanem az egyetemi hallgatókat és mindazokat is, akiket a hidak kezelése és karbantartása érint. Örömmel számolt be róla, hogy a MÁV és a Magyar Közút munkatársait már a konferencián is körükben üdvözölhetik.

 

Fontos cél a hidak és a hidászat közelebbi megismertetése

Az egyesület elnöke további jó hírként bejelentette, hogy elkészült a megyei hídtörténeti könyvsorozat, amely megyénként külön kötetben mutatja be az ott található összes hidat. Erről bővebb információ az Első Lánchíd weboldalon található, a köteteket a jövőben frissíteni is tervezik.

A hidászat hazai jövőjét tekintve Sitku László reméli, hogy több monolit szerkezetű híd fog épülni, amelyek tartósabbak és elegánsabbak, ám jelenleg túl kevés készül belőlük. A hidak iránti érdeklődést pedig olyan látogatóközpontokkal szeretné élénkíteni, mint ami hamarosan a Mosoni-Dunán épülőnél is nyílik (erről rövidesen a Magyar Építőkön is bővebben beszámolunk).

 

A rendezvény ünnepelt hidászok részvételével zajlott

A Hidász Napok színvonalát tovább emelte, hogy a számos magyar tervezőiroda, valamint a közlekedési infrastruktúra építésnek és kezelésnek kiemelten fontos szervezetei – mint a NIF, a Magyar Közút, a MÁV és a BKK – mellett külföldi hidászok is részt vettek és előadtak a konferencián: az első napon a lengyel Banimex képviselői, a második napon pedig a finn dr. Aarne Jutila tartott prezentációt.

A finn hidászprofesszort – aki évtizedek óta jó kapcsolatot ápol a magyarokkal – június 8-án Clark Ádám Életműdíjjal tüntették ki a rendezvény keretében. Számos más elismerés átadására is sor került: Feketeházy János-díjat kapott Borzai Tibor, Nagy András és Teiter Zoltán; Massányi Károly-díjban részesült Horváth Lajos és Müller Zoltán; valamint Apáthy Árpád-díjat adtak át Budainé Fülöp Mártának és Ramotsáné Menyhért Ágnesnek.

A szervezők remélik, hogy a Hidász Napokat jövőre is hasonlóan jó hangulatban, és ha lehet, még nagyobb érdeklődés mellett rendezhetik meg.

Galéria

AktuáliskonferenciahídépítésSiófok

Hírlevél

Hirdetés