2024.03.19, Kedd
Ilyen lesz a Budapesti Atlétikai Stadion
napur.hu

Ilyen lesz a Budapesti Atlétikai Stadion

ted.europa.eu, kemenyferencprogram.org

2017.10.03. 13:54 - Antal Zsófia

A tavasz óta lezajlott tervpályázaton nyertest hirdetett a KKBK, a Napur Architect tervei alapján készülhet tehát a főváros átfogó sportfejlesztésének egyik fontos eleme.

Hirdetés

Megszületett a Budapesti Atlétikai Stadion áprilisban elrajtolt tervpályázatának eredménye – derül ki a TED-en kedden közzétett eredménytájékoztatóból. Az öt beérkezett tervből az ajánlatkérő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) négyet vásárolt meg. A terveket rangsorolták is, a nyertes, budapesti tervezők sorrendje és a díjak mértéke a bírálóbizottság szeptember 13-i döntése alapján a következő:

1. Napur Architect Építészeti Iroda Kft. – 7 millió forint

2. Építészkohó Tervező és Szolgáltató Kft. – 6 millió forint

3. BORD Építész Stúdió Kft. – 5,5 millió forint

4. Károlyi István – 1,5 millió forint

A Bírálóbizottság döntése alapján csak az első helyezett pályázót lehet felkérni a tervpályázatot követő, hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás során. Tehát a Napur Architect koncepciója az, amely „jó alapját képezi egy, az adott helyszín adottságait leginkább figyelembe vevő, a mindennapos használatot és világversenyek rendezését egyaránt kiszolgáló létesítmény végleges tervének” – áll a KKBK által készített zárójelentésben.

kép: kemenyferencprogram.org

A Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében megvalósuló stadion helyszínét már korábban kijelölték: a IX. kerületi Kvassay-zsilip melletti telken, a Vituki volt telepén létesül. A nyertes pályázat bírálatában többek között az is szerepel még, hogy a Napur terve a stadiont nem a telek közepére, hanem attól dél-nyugati irányba eltolva helyezi, melynek több előnye is van:

  • Távol marad a HÉV pályától, kellő helyet hagyva a pálya és az épület között mind a megközelítés, mind a bővítés számára, és szebb panorámát hagy a város irányába.
  • A pályázók közül egyedüliként gondolt a nagynyomású szennyvízvezeték aknájának megtartására, melyet sikeresen integrált az alaprajzba anélkül, hogy a sportszakmai megfelelőséget veszélyeztetné.
  • A telepítés a meglévő Vituki toronyépületet nem érinti, nyitva hagyva esetleges megtartásának lehetőségét.

Galéria

AktuálisstadionépítéssportberuházásoktervpályázatKKBK

Hírlevél

Hirdetés