2024.03.29, Péntek
Kis telken alkotott nagyot a Market: így született meg a Hotel Clark
fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Kis telken alkotott nagyot a Market: így született meg a Hotel Clark

magyarepitok.hu

2018.04.27. 16:37 - Antal Zsófia

Budapest egyik legmeghatározóbb pontján épült meg hosszú idő után a csodás panorámájú szálloda, mely szerényen igyekszik meghúzódni a Budai Vár és a Lánchíd társaságában.

Hirdetés

Március 8-án nyitotta meg kapuit a vendégek előtt a főváros egyik legszebb fekvésű, ám egyben az egyik legkisebb telkén felépült szálloda, a Hotel Clark. A Clark Ádám téri telek ezen két vonása alapvetően meghatározta az izgalmas, ám nagy küzdelmek árán megvalósult projektet. Scheer Sándor, a hotel egyik tulajdonosa és az azt kivitelező Market Építő Zrt. vezérigazgatója csütörtökön személyesen avatta be a sajtó képviselőit a beruházás kulisszatitkaiba.

Scheer Sándor a hotel sajtóbejárása során

A szálloda helyén eredetileg az 1860-as évek elején épült Budai Takarékpénztár kétemeletes épülete állt, melyet Ybl Miklós tervezett, ez volt az építészmester első, faragott terméskőből emelt háza. A később Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár néven működő intézmény gyönyörű székháza a második világháborúban pusztult el, majd a támadás utáni épületmaradványban évtizedekig a Lánchíd presszó működött. A presszót csak a rendszerváltás után bontották le, megőrizve azonban az Ybl-épület néhány görög oszlopát az utókor számára (ezek ma a Hotel Clark földszintjén láthatók).

 

Több mint tíz éve született meg a szálloda gondolata

A megnövekedett gépjárműforgalom – és az újonnan kialakított körforgalom – miatt is szűkös telken sokáig nem lehetett elindítani az újjáépítést: a telek tulajdonosa egy osztrák befektetői csoport volt, akiknek mintegy 10 éven át nem sikerült építési engedélyt szerezniük a területre. A telek 2007 végén került Scheer Sándor és a Unione Clark Kft. tulajdonába, s ezzel a váltással párhuzamosan született meg a szállodaberuházás gondolata is. A foghíjtelek beépítésének szándékával a kerületi önkormányzathoz és a főépítészhez fordultak, akik egy nemzetközi tervpályázat kiírásában látták a megoldást.

A képre kattintva galéria nyílik!

A tervpályázatra 59 pályamű érkezett, azonban egyértelmű győztest nem hirdettek: a megosztott első helyezett egy olyan terv lett, melyben az építendő hotelnek nem volt ablaka, egy épületnagyságú camera obscurát álmodtak meg. A koncepcióban ablak helyett periszkópos lencserendszert alakítottak volna ki, így a fenti látképet mindenki a szobája falára kivetítve láthatta volna. A koncepciót végül elvetették, mert nem találták megvalósíthatónak (nem született például megoldás arra, hogy milyen képet látnak majd a vendégek este, vagy borús, esős időben), illetve a páratlan panorámaélménytől sem szerették volna megfosztani a szálló vendégeit.

Scheer Sándor elmondta, hogy az 59 pályaműből hozzávetőleg 5 nyerte el a tulajdonos, és további 5 az önkormányzat, illetve a főépítész tetszését, ezek között azonban nem volt átfedés.

„Ez mintegy tíz évvel ezelőtt történt: akkor úgy gondoltam, hogy ide valamilyen bátor, formabontó épületet kell tenni. Ma már máshogy látom: a Clark Ádám téren építkezve nem érdemes konkurálni a Budai Várral vagy a Lánchíddal, hanem szerényen bele kell olvadni a környezetbe.”

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A három földalatti szinthez talicskánként emelték ki a földet

Hosszas egyeztetés után Anthony Gall-t és a Gall és Társai Építésziroda Kft.-t kérték fel rá, hogy az amorf alakú telken hotelt tervezzen. 2009-re sikerült kialakítani mindenki által elfogadható tervet, mely 2011-ben megkapta az építési engedélyt is. A projekt finanszírozását 2014-ben sikerült megnyugtató módon biztosítani, ezután léphetett a megvalósítás fázisába a munka.

A kivitelezés is legalább annyi kihívást tartalmazott, mint a tervezés: a 670 négyzetméteres telken nem volt hely az építőanyagok lerakására, erre a célra egy másik, külső területet kellett igénybe venni, ahonnan telefonon egyeztetve, teherautón érkezett mindig az éppen szükséges szállítmány. A felvonulási terület minimális volt, olykor egy-egy teherautónak fél óráig is a körforgalomban kellett keringenie, mire beállhatott az előző jármű helyére. Közművek bevezetésére és kiváltására is szükség volt, és mintegy 4,5 hónapig tartott a régészeti kutatás, speciális eljárásokat alkalmazva: a földet szinte talicskánként kellett kiemelni.

A szálloda alatt kétszintes, autólifttel ellátott mélygarázs és egy szintnyi kiszolgálótér kapott helyet.

„Az építkezés közel két évig tartott, ebből több mint egy évet a földben töltöttünk”

– emelte ki Scheer Sándor, a régészetre és a három föld alatti szint kivitelezésére utalva.

 

Még a finn szaunában ülve is élvezhetjük a dunai panorámát

A megszületett épület visszafogott megjelenése Scheer Sándor szerint kompromisszumos megoldás, a design-t illetően leginkább a belső térben élhette ki magát a csapat. A Hotel Clark 86 szobát kínál négy kategóriában, emellett elegáns közös terek, egy privát tárgyalóterem, Dunára néző, panorámás fitnesz terem és finn szauna várja a vendégeket. A szálloda saját a'la carte étteremmel és tetőtérrel rendelkezik – itt kapott helyet a Leo névre keresztelt skybar is.

A körpanorámás tetőteraszt tavasztól őszig folyamatosan igyekeznek rendezvényekkel is megtölteni, jövő héten például autóbemutatót tartanak majd itt, egy járművet daruval emelve fel a teraszra. A tetőtérhez két beltéri lounge szoba tartozik, mosdóval együtt. A hotel panoráma nélküli szobái is rendelkeznek belső ablakkal, ahonnan izgalmas grafikusművészeti alkotásokat láthatnak a vendégek.

Az épület fő motívuma a Lánchíd inspirálta oroszlán: az oroszlánfej visszaköszön a főbejáraton, a szobák ajtaján, a szőnyegeken, illetve számos egyéb díszítő elemben is.

A szálloda éttermében – ahol nem csak az itt lakó vendégeket, hanem bárkit szeretettel várnak – megnyitott a francia, marhahúsra specializálódott Beefbar.

Az eddigi adatok bíztatóak: a nyitó hónapban 2500-an szálltak meg a hotelben, ezek a vendégek 60 különböző országból érkeztek. A hotel megnyitása óta szinte teljes kihasználtsággal üzemel.

Antal Zsófia

Galéria

Market Építő Zrt.AktuálisszállodaberuházásScheer Sándor

Hírlevél

Hirdetés