2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Így épül meg a zalai próbapálya több fontos tesztelési felülete
Látványtervek: zalazone.hu, fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Így épül meg a zalai próbapálya több fontos tesztelési felülete

magyarepitok.hu, zalazone.hu, innoteka.hu

2018.07.28. 12:00 - Szabó Ákos

Az autóipari K+F központban a Duna Aszfalt és a Szabadics Zrt. alakítja ki végleges formájában többek között a nagysebességű kezelhetőségi pályát és a dinamikus felületet is.

Hirdetés

Tovább folytatódik a zalai tesztpálya nagyszabású beruházása, teljesen elkészül több kutatás-fejlesztési célú pályarész is – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. Miután a létesítmény számos útfelületén és épületén már zajlik a munka, most a Duna Aszfalt Kft. és a Szabadics Zrt. több, önmagában is működőképes pályaelem kialakítási munkálataira kapott megbízást. A két vállalat már korábban is elvállalt több ezekhez a részprojektekhez is kapcsolódó kivitelezési feladatot.

 

A pálya építkezése márciusban.

 

Nagysebességű manővereket tesztelnek majd az új pályaelemeken

Az okosautók tesztelésére létrejövő, Európában egyedülálló létesítmény építkezésének legújabb, mintegy 8,8 milliárd forintos projektjében teljesen elkészül

  • a speciális burkolatú dinamikus felület, melyet akár 200 km/h manőverek és féktesztek végrehajtására is használhatnak majd
  • a nagysebességű kezelhetőségi pálya, melyen a kormányzási és ESP-tesztfeladatokat végzik majd el,
  • a speciális burkolattal és esőztetőrendszerrel megépülő fékezési felület,
  • illetve az autónóm járművek városi tesztkörnyezetének munkálatait is befejezik a megkezdett szakaszokon.

 

A pálya építkezése márciusban.

Ezzel együtt az országúti szakasz első ütemét is átadják a komplexum keleti oldalán, valamint sor kerül a teljes pálya villamos hálózatának és csapadékvíz-elvezető rendszerének kiépítésére és több forgalomtechnikai munkára is.

 

A világ vezető járműipari szereplői használhatják majd a a pályát

Az összesen 42 milliárd forintos projektben többek között az önvezető autók egyre jelentősebb és a jövőben várhatóan még nagyobb szerepet kapó kutatási területének hazai infrastruktúráját alakítják ki. Az állami beruházást felügyelő kormánytisztviselők korábban hangsúlyozták: a világ legnagyobb 20 járműipari beszállítójából 15 jelen van Magyarországon, az épülő létesítmény iránt pedig jelentős az érdeklődés.

 

A pálya építkezése márciusban.

 

Duna Aszfalt Zrt.Szabadics Zrt.AktuálisZalaegerszegkutatás-fejlesztészalai tesztpálya

Hírlevél

Hirdetés