2024.07.24, Szerda

Hirdetés

Ezek a nemzetközi innovációk határozzák meg az építőipart
Fotók: bau-muenchen.com

Ezek a nemzetközi innovációk határozzák meg az építőipart

magyarepitok.hu

2019.01.28. 15:54 - Hegedűs Gergely

A Market Építő Zrt. több mint száz fős delegációval vett részt a világ egyik legjelentősebb expóján, mely idén minden szempontból rekordot döntött.

Hirdetés

Hol tart a nemzetközi építőipar élvonala? Milyen innovációk és ötletek hasznosíthatók idehaza? Milyen új megoldások vannak a nagy trendnek számító szolár technika és a SMART Home kérdéseiben? A kétévente megrendezésre kerülő, mára látogatószámban rekordot döntő müncheni BAU kiállítás és vásár iránytűként szolgál a hazai szektor számára is. A 2017-es kiállításhoz hasonlóan a Market Építő Zrt. idén is több, mint száz mérnökét delegálta a szakma legnagyobb és legfontosabb nemzetközi eseményére, hogy megismerjék a legújabb stílusokat és technológiákat.


Középpontba került az épületirányítás

A magyar magasépítő cég közleménye szerint a BAU 2019 szakkiállítás tükrözte az építőipar egész Európára jellemző növekedését, hiszen idén minden szempontból rekordot döntött. Mintegy 200 ezer négyzetméteren, összesen 18 csarnokban, teltházzal mutatták be az újépítésű és használt létesítményekhez ajánlott, innovatív megoldásokat, anyagokat és rendszereket. 45 ország 2.250 kiállítója, köztük 5 kiváló magyar vállalkozás várta a világ mintegy 150 országából érkező, 250 ezer látogatót. Ez az esemény teljes idejére vetítve azt jelenti, hogy egy standra átlagosan alig több, mint egy perc jutott. 

A kiállítás központi kérdése a jövő épülete, azon belül is a digitális megoldások voltak. 

Az épületautomatizálás jelentősége az üzemeltetés, a fenntarthatóság és használhatóság terén mára egyaránt akkorára nőtt mind az épületek mind az ipari építmények tekintetében, hogy 2020-től külön szakkiállításon mutatkoznak be az intelligens irányítórendszerek.

 

A Market első kézből nyer információt az innovációról

Hazánk legnagyobb építőipari foglalkoztatója, a több mint 600 építkezést jegyző a Market Építő Zrt. a 2019-ben várhatóan tovább élénkülő és ismételten meghatározó növekedést dedikáló ingatlanpiacon kiemelten fontosnak tartja munkatársai folyamatos képzését és az iparág változásainak nyomon követését. „Az ingatlanpiac egyre érettebb arcát mutatja, egyre több jövőbe mutató ötlet érzékelhető, ezek megismerésére és alkalmazására törekszünk – idézte a közlemény Scheer Sándort, a Market Építő vezérigazgatóját. „A hazai szektor élvonalbeli cégei jelenleg is európai- vagy világszínvonalon teljesítenek és ahhoz, hogy továbbra is magas szintű munkát végezhessünk, elengedhetetlen, hogy az elsők közt és első kézből kapjunk információt a legújabb, innovatív építőipari megoldásokról, valamint azok felhasználási lehetőségeiről. A nemzetközi trendek és anyagok ismerete tehát a szakmai fejlődés és a minőség iránti elkötelezettség, valamint a tudás létfontosságú elemei, vállalatunk egyik hajtóereje.”

A társaság hagyományaihoz híven ezért idén is több mint száz szakembere számára szervezett csapatépítő- és a tanulmányutat a müncheni seregszemlére. A releváns és valós szakmai háttérre törekvő delegáció számára olyan márkák tartottak szakmai előadásokat, mint a falazóelemek területén nemzetközi minőséget gyártó magyar mészhomoktégla-gyár, a Xella, a vegyi termékek piacán élen járó Mapei, a naprakész alumínium nyílászárórendszereket kínáló Wicona vagy a minőségi német garázskapuk fogalmával mára egyet jelentő Hörmann.


Tavasztól már piacon lesz az ujjlenyomattal nyíló ajtó 

„A trendek szempontjából még mindig az okosépületek és a fenntarthatóságot szolgáló megoldások a meghatározók, és látható, hogy a munkaerő kímélése továbbra is fejlesztési irány” - emelte ki Karcag Kristóf, főmérnök. „A mostani anyagok, rendszerek finomítása, javítása volt jellemző, illetve jól láthatóan a nagy gyártók, a környezetvédelmi újrafelhasználásra, azaz a meglévő anyagaikba minél több hulladékból származó anyag felhasználására fókuszáltak."

A főmérnök hozzátette, a kivitelezési technikákba új színt vihet a jövőben például a hagyományos zárbetétek helyére bevezethető ujjlenyomat-olvasós zár, amelyet már tavasszal piacra dobnak. Ugyanez érvényes a 2020 márciusától elérhető festő- és hidegburkoló robotok alkalmazására. „Ezenfelül a Hörmann egyesíthető redőnykapuját emelném ki, amely egyértelmű előrelépést mutat.”

 

Színesedő napelemek, vékonyodó ablakkeretek

Kovács Kata, kivitelezési műszaki előkészítő mérnök elsősorban a dekoratív műszaki újításokat üdvözölte: „Mindemellett egyre inkább hangsúlyt kap a megjelenés és ennek többféle, megrendelői igényekhez igazodó verziója. A szolárpanelek területén sok figyelemfelkeltő, hasznos dolgot láttunk, például napelem homlokzatburkolatokat több színben, vagy elemes fedésbe illeszthető napelemeket”.

A delegáció kiküldése azért is bizonyult hatékonynak, mert résztvevők a saját szakmai fejlődésünkön túl szélesebb látókört is kaptak a kiállításról, hiszen mindenki mást tartott érdekesnek, úttörőnek.

 

Egy hazai projektre is lehetett megoldást keresni

Joó Eszter, kivitelezési műszaki előkészítő mérnök egy termékcsoportra hívta fel a figyelmet. „Évről-évre érdemes megfigyelni az ablakkeretek, függönyfalbordák vékonyodását. Idén láttam olyan ablakot, mely nem takarja ki a keret a kilátást. Ezen felül a VR-programok is izgalmasak, de én az épületen belüli helymeghatározás finomításával várom a nagy áttörést.”

Nagyon tetszett, hogy voltak olyan termékek, amelyek az építés közbeni állagmegóvást, tisztább építkezést helyezik előtérbe, nem is beszélve a fizikai munkát segítő egyéni felszerelésekről.

Külön jó volt, hogy egy különleges projekt, a Biodóm egy-egy pontjára is kereshettem megoldást a nemzetközi kiállítók között.”

 

A gyártók előtt már nem létezik lehetetlen

Farkas Norbert, műszaki igazgató egy olyan építőipari trendből indította mondanivalóját, amire a kiállítás válaszokat adott.

„Műszaki oldalról elsősorban az jelent napjainkban kihívást, hogy a rövidülő kivitelezési határidők mellett egyre inkább a kiváló építészeti minőség felé tolódik a figyelem.

Gyorsabb haladást tehetnek lehetővé például a szinte modulként előregyártott zuhanyzó rétegrendek, amelyeket már csak burkolni kell. 

Ugyanekkor betonból készített műalkotások monumentális ajtók, íves lépcső-kialakítások, térbe hajlított, hőszigetelt homlokzati üvegbe nyíló ablakszárnyak, alap esetben láthatatlan, elektromos vezérlésre sötétedő üvegrétegek tanúskodtak arról, hogy még mindig rengeteg lehetőség rejlik ebben az iparágban. A fejlesztések lendülete töretlen, a gyártók előtt pedig láthatóan nincs lehetetlen.”

Keszthelyi Kristóf, a Lean Tech Mérnökiroda Kft. ügyvezetője ugyanezt a véleményt erősítette meg. „Ma már valóban bármilyen, megoldhatatlannak tűnő problémára lehet kész, kidolgozott megoldást találni. A helyszíni munkán például akkor tudunk hatékonyan csökkenteni, ha a tervezési fázisba többlet időt és energiát fektetünk. Ezt a célt szolgálhatja az egyre szélesebb választékban elérhető, előre gyártott nagyelemes rendszerek alkalmazása is, amelyek segítségével 2019-től még jobban megfelelhetünk a piac elvárásainak.”

Galéria

Market Építő Zrt.Aktuálisingatlanfejlesztésinnovációkiállításokostechnológia

Hírlevél

Hirdetés