2024.03.19, Kedd
Zöld megoldásokkal növelte gyártókapacitását a HE-DO Kft.
Fotók: HE-DO Kft.

Zöld megoldásokkal növelte gyártókapacitását a HE-DO Kft.

magyarepitok.hu

2019.05.16. 16:21 - Hegedűs Gergely

A magyar útépítő cég az abasári és a salgótarjáni telephelyét is fejlesztette, többek közt az újrahasznosításban is nagyot lépett előre.

Hirdetés

A HE-DO Kft. a salgótarjáni és az abasári aszfaltkeverő üzemein is gyártási kapacitásbővítést hajtott végre – derült ki a cég közleményéből. A több mint 25 éve működő vállalat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében nettó 374 millió 796 ezer 739 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a projektre.

A fejlesztésben az abasári telephelyen működő MARINI UMAP 2000 típusú aszfaltkeverő gyártási kapacitását és a salgótarjáni telephelyen üzemelő MARINI UMAP 2700 típusú keverő kapacitását egyaránt 25 tonna/órával bővítették.


Kihasználják az újrahasznosítás piaci lehetőségeit

Az abasári üzemben a megcélzott termelési kapacitás elérése érdekében a meglévő bitumentartályok és készanyagtároló tartályok mellé újabb két 80 köbméteres álló bitumentartályt, valamint 2x35 köbméteres készanyagtároló tartályt telepítettek.

Az újrahasznosított aszfalt gyártásában rejlő értékesítési lehetőség kiaknázása érdekében a HE-DO Kft. a hideg recycling technológiát alkalmazza,

amihez gondoskodni kellett az újrahasznosítandó aszfalt begyűjtéséről, telephelyre szállításáról, deponálásáról, rakodásáról, darabolásról. Emellett az aszfaltkeverőbe juttatása érdekében egy adagoló rendszer kiépítéséről és annak gyártási folyamatvezérlőbe integrálásáról.

A meglévő gyártási technológiához teljesen integrált hideg recycling rendszert alakítottak ki. Ehhez megtörtént a hideg recycling adagoló kiépítése és gyártási folyamatvezérlőbe való integrálása. Továbbá a rendszer hatékony működéséhez szükséges volt egy univerzális minirakodót, egy árokásó rakodógépet, egy másik árokásó rakodógépet hidraulikus törőfejjel, valamint egy 16 tonnás gumikerekes kotrót is beszerezni.


Az energiafelhasználás is mérséklődik

A salgótarjáni üzembe egy 20 köbméter/óra teljesítményű pornedvesítő zagyosítót, valamint egy 2x35 köbméteres készanyagtároló tartályt telepítettek. A keverő teljesítményének növelése, valamint az energiafelhasználás mérséklése érdekében egy habosító berendezést és egy frekvenciaváltót szereztek be, melyek eredményeként alacsony hőmérsékleten is előállíthatóvá válik az aszfalt.

Ebben az üzemben is alkalmazzák a hideg recycling technológiát, aminek elérése érdekében szintén megtörtént a hideg recycling adagoló kiépítése és gyártási folyamatvezérlőbe való integrálása is. Itt is szükséges volt a kiszolgáló gépek beszerzése is, így egy árokásó rakodógépet, egy árokásó rakodógépet hidraulikus törőfejjel, egy 22 tonnás lánctalpas kotrót, egy 18 tonnás gumikerekes kotrót és egy gumikerekes homlokrakodót vásárolt a HE-DO Kft.

A nógrádi gyökerű HE-DO Kft. fő tevékenységei az út- és közműépítés, az aszfalt- és betongyártás és bedolgozás, mély- és magasépítés, hulladékrekultivációs és építési anyagok újrahasznosításával kapcsolatos feladatok ellátása, környezetvédelemmel kapcsolatos szolgáltatások és építések. A társaság történetének legfőbb fordulataiba legutóbb a Hónap Mérnökével, Reichardt Jenővel készített interjúnkban adtunk betekintést.

AktuálisHE-DOAbasárSalgótarjánaszfaltkeverőútépítés

Hírlevél

Hirdetés