2024.04.26, Péntek

Helyreigazítás!

2021.06.14. 12:20

A Magyar Építők sajtóorgánum sajnálkozását fejezi ki a Lasselsberger Hungária Kft. felé azért, mert a 2021. május 3-i kiadásában az építőipari kibeszélő rovatban a homokos kavics árának változását csak az elmúlt öt évre vizsgálta, amely így téves következtetések levonására adhatott okot.

Az összefüggések megértéséhez elengedhetetlenül szükséges az építőipari alapanyagellátási piac ismerete, amely figyelembe veszi a 2008 évi válság előtti árszinteket is. A fenti összefüggések alapján a Lasselsberger Hungária Kft. 2007 évi átlagárához képest a 2019 évi átlagár 23,5%-kal nőtt, miközben az infláció ugyanezen időszak alatt 52,4%-kal nőtt.

A cikkben a Moratus Kft. által rendelkezésre bocsátott adatokra hivatkozunk a homokos kavics áremelkedése esetében , majd a következő bekezdésben a homokos kavics kitermelésben piacvezető részesedéssel bíró vállalatként megneve zziik a Lasselsberger Hungária Kft., amivel azt a látszatát keltjük, hogy a Moratus Kft. által szolgáltatott adatok a Lasselsberger Hungária Kft.-re is vonatkoznának, míg a valóságban a Moratus Kft és a Lasselsberger Hungária Kft között nincs üzleti kapcsolat , így a közölt adatok a Lasselsberger Hungária Kft. megítélésére nem alkalmasak.

A Magyar Építők sajnálkozását fejezi ki továbbá annak okából is, hogy valótlan adatot közölt a Lasselsberger Hungária Kft. Pest megyei piaci részesedése vonatkozásában, a cikkben említett 84,6%-os piaci részesedéssel szemben a társaság valós piaci részesedése 41,1 %, tehát a megjelent írás hamisan állította azt, hogy a Lasselsberger Hungária Kft. ,, egymaga diktálja az árat a piacon".

Valótlanul állítottuk, hogy a Lasselsberger Hungária Kft. a konkurensei egy részének a kapacitását is felvásárolja, a Lasselsberger Hungária  Kft. a vevőit saját előállítású építőipari alapanyaggal szolgálja ki.

A Magyar Építők valótlanul sugallta, hogy a Lasselsberger Hungária Kft. eredményességének növekedését és extra profitját a 80 százalék feletti piaci részesedése és az építőipari lánc többi szereplőjének extrém módon megnövekedett keresletének a meglovaglása eredményezte, a valóság az, hogy egyeduralkodó piaci részesedése nincs a társaságnak , továbbá eredményességének növekedése elsősorban a megnövekedett kereslet miatti jobb kapacitáskihasználásból ered.

Helyreigazításhelyreigazítás