2024.05.22, Szerda
A világon egyedülálló próbakomplexum jött létre az Eiffel Műhelyházban
Fotó: MTI

A világon egyedülálló próbakomplexum jött létre az Eiffel Műhelyházban

magyarepitok.hu

2022.06.16. 15:01 - Hegedűs Gergely

Az EBH által kivitelezett öt új nagyszabású próbaterem mindegyike hangszigetelt és klimatizált, valamint jelentős tűzvédelemmel is rendelkezik.

Hirdetés

Ezerötszáz négyzetméter területen öt új próbatermet és hat gyakorlóhelyiséget adtak át a budapesti Eiffel Műhelyházban. A beruházás egy év alatt, kétmilliárd forintos állami támogatással, az Opera további egymilliárd forintos hozzájárulásával valósult meg az EBH HUNGARY INVEST Kft. kivitelezésében.

Az Opera multifunkcionális háttérbázisát és játszóhelyét képező Eiffel Műhelyházat a Magyar Államvasutak Kőbányai úton található egykori Északi Járműjavító területén alakították ki: a fejlesztést 2021 októberében adta át a Strabag.

Ehhez kapcsolódva az EBH munkájával a korábban konténeres tárolásra szánt óriáscsarnok területén az alábbi modern termet adták át:

  • zenekari próbatermet,
  • balett-termet,
  • házi színpadot,
  • rendpróbatermeket,
  • és gépészeti mezzanint alakítottak ki.


Ilyen koncentrált próbakomplexum a leghíresebb operákban sem létezik

A csaknem tízméteres belmagasságú öt nagy próbaterem terveit a MATA-DÓR Architektúra készítette, a szerkezetkész kivitelezést az EBH Invest végezte. A speciális padlóburkolatokat, akusztikus falburkolatokat, hangelnyelő álmennyezeteket az Opera munkatársai gyártották le, helyezték fel, festették ki. A helyiségeket a magyar opera történetének kiemelkedő alakjairól, Békés Andrásról, Jan Cieplinskiről, Mikó Andrásról, Ferencsik Jánosról és Szinetár Miklósról nevezték el.   

Az öt új nagyszabású próbaterem mindegyike hangszigetelt és klimatizált, jelentős tűzvédelemmel is rendelkezik: ilyen koncentrált próbakomplexum a világ legnagyobb és leghíresebb operaintézményeiben sem létezik, megfelelő hely hiányában. A balett- és a zenekari terem álmennyezetébe akusztikai hangelnyelő paneleket helyeztek el.

"Zenekarok, szólisták, balett-társulatok egyaránt világszínvonalú körülmények között próbálhatnak ezentúl az Eiffel Műhelyházban. A nagyszabású beruházásban az Operaház 260 munkatársa is tevékenyen részt vett" - mondta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az eseményen.   


Büszkeségfallal és emléktáblával is tisztelegtek 

A Magyar Állami Operaház tavaly ajánlotta fel Jókai utcai Zenekari Centrumát és próbatermét a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek. Ennek a kapacitásnak a pótlására jöttek létre a most átadott próbatermek:

  • A 324 négyzetméteres Ferencsik János zeneterem szimfonikus zenekari próbák mellett énekkari és gyermekkari próbák befogadására is alkalmas. Itt akár a teljes, 230 fős operaházi zenekar próbálhat.   
  • A 189 négyzetméteres Mikó András rendpróbaterem a bensőségesebb műhelymunkák megvalósítását teszi lehetővé.
  • Melegítésre és részpróbákra is alkalmas terem a 216 négyzetméteres Jan Cieplinski Balett Gyakorló. A padló speciális, kellő rugalmasságú rétegrendje a balett-táncosokra lett tervezve.   
  • A Békés András és Szinetár Miklós nevét viselő, egyenként 270 négyzetméteres háziszínpadokon öt darab 13 méter széles díszlethúzó tud futni.

Az Eiffel Műhelyházban büszkeségfalat, emléktáblát is létrehoztak azon több mint 260 munkatárs tiszteletére, akik az elmúlt két évben az épület kivitelezési munkájának, belsőépítészetének befejezésében részt vettek.

AktuálisEBH INVESTOperaEiffel-csarnokStrabagKőbánya

Hírlevél

Hirdetés