2024.04.25, Csütörtök
Leleplezték az óriástojással és mozgó előadóteremmel létrejött kecskeméti campus Nívódíj emléktábláját
Főkép: Bernát Benjámin Fotók: Kárpáti László/magyarepitok.hu

Leleplezték az óriástojással és mozgó előadóteremmel létrejött kecskeméti campus Nívódíj emléktábláját

magyarepitok.hu

2022.06.17. 16:25 - Kalácska-Nagy Nóra

A világszínvonalú oktatási épület megvalósulásához a ZÁÉV Építőipari Zrt. fővállalkozóként járult hozzá.

Hirdetés

A kecskeméti CAMPUS Oktatási Épület Építőipari Nívódíjban részesült Középület / oktatás kategóriában 2021-ben. A díjat elismerő emléktáblát a létesítményen elhelyezett bronztábla testesíti meg, ezen tábla ünnepélyes átadására 2022. június 17-én került sor.

A Neumann János Egyetem oktatási épületén az alábbi szereplők dolgoztak:

  • Építtető: Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. (Budapest)
  • Tervező: Lima Design Kft. (Budapest)
  • Lebonyolító: FŐBER Zrt. - FRIDAY Creative Kft. konzorcium
  • Generálkivitelező: ZÁÉV Építőipari Zrt. (Zalaegerszeg)
  • Alvállalkozó: Zala-Elektro Kft. (Zalaegerszeg)
  • Alvállalkozó: Gedi Építő Kft. (Budapest)
  • Alvállalkozó: Tető-Kovács Kft. (Solymár)
Fotók: Kárpáti László/magyarepitok.hu

Az ünnepségen köszöntőt mondott:

  • Gosztonyi Miklós, a Bíráló Bizottság tagja,
  • Dormán József, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója,
  • Dr. Csuhaj-Varju Imre, a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. (KEDO) elnöke,
  • valamint Szemerey Szabolcs, a kecskeméti CAMPUS beruházás egykori vezetője.

Az esemény keretében a meghívott díszvendégek és a KEDO Zrt. vezetősége közösen leplezte le az Építőipari Nívódíj emléktábláját. Az ünnepség egy kisfilm megtekintésével vette kezdetét, amely megmutatta, hogyan nőtt ki a földből a világszínvonalú oktatási intézmény az egykori megyei kórház helyén.

Ezután Gosztonyi Miklós a Bíráló Bizottság részéről osztotta meg gondolatait. Felelevenítette a Nívódíj történetét, majd kitért arra, milyen szempontok szerint döntenek a díj odaítéléséről:

  • az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése,
  • a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége,
  • a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége,
  • valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

Plusz szempontként az emóció is megjelenik, amikor a bírálók bejárás során tapasztalt személyes érzetüket is bevonják az értékelésbe, eldöntve, mennyire szerethető az épület. „Hajdan legifjabbként kerültem a Bíráló Bizottságba, és amit leginkább megtanultam az itt töltött idő alatt, mennyire sokféleképpen lehet ugyanazt a dolgot látni, milyen jó is a sokféleség.”

Gosztonyi Miklós hozzátette: a Campus legfőbb vonzerejét az adja, amikor az ember közeledik felé és legfőképp, amikor belép az épületbe, olyan érzés fogja el, mintha a jövőbe lépne.

Fotó: Bernát Benjámin

Dr. Csuhaj-Varju Imre, a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. elnöke hangsúlyozta, egy egyetemnek szervesen benne kell élnie a környezetében, nem lehet zárvány, illetve a vállalkozókkal is szervesen együtt kell élnie.

Dormán József, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója kifejtette, már a Campus terveinek megtekintésekor tudta, egy nagyon inspiráló és modern épülettel kerülnek kapcsolatba.

Felidézte: a kivitelezési munkák több mint 5 éve kezdődtek el; 2017 februárjától 2019 szeptemberig tartott. „A kiviteli tervdokumentációt is mi készítettük, ami nem volt egyszerű, hiszen egyszerre kellett kivitelezni és tervezni.”

Ezután az épület főbb jellemzőit vette sorra a vezérigazgató: az elkészült oktatási intézmény 17.864 négyzetméter hasznos alapterületű, 5 szintes, 15 méter és 13 centiméter magas, 137 parkolóhely készült a mélygarázsban, 800 fős aulában gyűlhetnek össze, ezenkívül van egy 500 fős nagyelőadó terem, 110 fős közepes előadó és 14 darab 30 fős szemináriumi terem is.

Fotó: Bernát Benjámin

„Beépítettünk közel 17 ezer köbméter betont, 2200 tonna betonacélt, és körülbelül 10 kilométernyi cölöpöt fúrtunk le az épület alaptesteinek. Hat darab liftet készítettünk, 4500 négyzetméter a körülöttünk lévő hőszigetelt függönyfal felülete, amely 3300 négyzetméter homlokzati lamellás intelligens árnyékoló rendszert kapott. A felettünk lévő tőzsdetojás össztömege közel 80 tonna, amiből az acélszerkezet 36.7 tonnát tesz ki. A nagyelőadóba 4000 négyzetméter akusztikai falburkolat készült, az épület fűtési és hűtési energiaigényét víz-víz hőszivattyúval oldottuk meg, amelyeknek az energiaforrását talajszondáról tápláljuk meg” – fejtette ki.  

„Büszkék vagyunk arra, hogy európai szintű épületet valósítottunk meg” – zárta gondolatait Dormán József.

Fotó: Bernát Benjámin

Szemerey Szabolcs, a kecskeméti Campus beruházás vezetője egy utazáshoz hasonlította a projekt megvalósulását, melynek során voltak segítőik, támogatóik, akik elhitték azt a mondást: „Örökség nélkül nem volna semmink, nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek.”

Szemerey Szabolcs egy idézettel búcsúzott az egybegyűltektől: >Az emberek elfelejtik, amiket mondtál, az emberek elfelejtik, amiket tettél, de az emberek sohasem felejtik el, hogyan érezték magukat veled> – „Ezt az egyensúlyt próbáltam magam is megteremtetni az építkezés során.”

Galéria

AktuálisZÁÉV Építőipari Zrt.Építőipari NívódíjKecskemétLIMA Design StúdióFőber Zrt.

Hírlevél

Hirdetés