2024.05.05, Vasárnap

Hirdetés

Magyarországon is elindul az építőipar zöld átállása? Itt az első lépés
Fotók: Magyar Építők

Magyarországon is elindul az építőipar zöld átállása? Itt az első lépés

Forrás: MTI, magyarepitok.hu

2024.01.24. 15:16 - Sándor Csilla

Hamarosan minden adatot megtudhatunk a felhasználni kívánt építőanyagok környezeti hatásairól és műszaki adatairól.

Hirdetés

A magyar építőipar zöld átállásának jegyében elkezdődött az építési termékek egyszerűsített környezeti értékelése és elérhetővé válik az ehhez kapcsolódó információs rendszer – jelentette be közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca háttérintézménye, az ÉMI Nonprofit Kft. az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével együttműködve a termékgyártók önkéntes nyilatkozatára és adatszolgáltatására alapozva, valamennyi stratégiai jelentőségű termékre elvégzi a környezeti értékelést és közzéteszi az információkat. Az adatbázist - a tárca közleménye szerint - a kormány fenntartható gazdaság- és iparfejlesztési céljaival összhangban indították el. Továbbá – olvasható a minisztérium közlésében - Magyarországon is elindul az építőipar zöld átállása és párhuzamosan a zöld közbeszerzési szabályok, illetve a támogatással megvalósuló lakáscélú programok felülvizsgálata is. 


Hogyan csökkenthető az építőipar ökológiai lábnyoma? 

Számos szempont szerint lehet értékelni az építőanyagok környezeti hatásait, például a nyersanyagok kitermelése és feldolgozása során keletkezett üvegház-hatású gázok mennyisége alapján. Illetve faanyagok esetében, hogy az adott termék fenntartható erdőgazdaságból származik-e. Az építés és bontás során keletkező hulladék kezelése is lényeges kérdés az építőipar ökológiai lábnyomának csökkentésének témájában. Emiatt, egyre nagyobb figyelmet kapnak az újrahasznosítható, vagy az újrahasznosítással előállított építőanyagok. 

Adatbázis az építőanyagokról 

A rövidesen elérhetővé váló https://www.termekinfo.emi.hu/ oldalon szereplő termékek mindegyike rendelkezik a Magyarországon történő beépítéshez szükséges teljesítménynyilatkozattal. A könnyebb kereshetőség érdekében külön adatbázisban találhatóak meg a teljesítménynyilatkozatok, az egyszerűsített környezeti minősítések és a gyártói részletes zöld nyilatkozatok. Utóbbiak benyújtása önkéntes és a tartalmáért a gyártó felelős. Ugyanakkor az egyszerűsített környezeti minősítést a gyártó által megadott adatok alapján az ÉMI Nonprofit Kft. készíti el. 

Tudatosabb termékválasztást várnak az adatbázis felhasználóitól 

Az adatbázisok segítségével a felhasználók - gyártók, kivitelezők, megrendelők és más érdeklődők - tájékozódhatnak az építési termékekről, információt kaphatnak a termékek gyártóiról, a teljesítménynyilatkozatokról, valamint számított környezeti pontszámukról – olvasható az adatbázist létrehozó ÉMI Nonprofit Kft. oldalán.

Ettől a minisztérium azt várja, hogy egy beszerzés során a beruházási helyszínhez legközelebb gyártott, illetve a legalacsonyabb környezetterhelésű építési termékekre essen a választás.  

Fotó: Bernát Benjámin
Fotó: Illusztráció - Bernát Benjámin

Az adatbázis építésére kérik az építőipar szereplőit 

Fábián Gergely, az NGM iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a közleményben kihangsúlyozta, hogy a most készülő információs rendszer a magyar ipar által előállított termékekre fókuszál. Hozzátette, a rendszernek köszönhető adatalapú döntéshozatal közvetetten növeli a hatékonyságot és az eredményességet. A minisztérium az építőipar szereplőit arra ösztönzi, hogy aktívan vegyenek részt az adatbázis építésében.  

AktuálisÉMI Nonprofit KftNemzetgazdasági Minisztérium (NGM)zöld átállásegyszerűsített környezeti értékelészöld közbeszerzési szabályokadatbázisteljesítménynyilatkozatújrahasznosításökológiai lábnyomkörnyezeti terhelés

Hírlevél

Hirdetés