2024.05.06, Hétfő

Hirdetés

Amikor az építőipar adja a példát: legyen minél több ilyen cég Magyarországon!
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Amikor az építőipar adja a példát: legyen minél több ilyen cég Magyarországon!

magyarepitok.hu

2024.04.26. 12:19 - Hegedűs Gergely

A sárospataki Weinberg 30. születésnapján a vállalat magyar voltát, családias jellegét, versenyképességét, valamint az ügyvezetője példaértékű szellemiségét emelte ki sikerfaktorként az építésügyi miniszter.

Hirdetés

Az új irodaháza felavatásával együtt ünnepelte 30. születésnapját a Weinberg ’93 Építő Kft. Sárospatakon. Az április 25-i nagyszabású rendezvényen Lázár János építésügyi miniszter is rész vett.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Ahogy azt a nemrég a lapunkban megjelent interjúból is kiderült, a Derczó István, ügyvezető igazgató által alapított zempléni vállalat a 90-es években klasszikus csarnoképítő cégként lépett be a piacra. A sárospataki székhelyű, generálkivitelezéssel és acélszerkezet-gyártással foglalkozó magyar társaságnak mára nagy bonyolultságú projekteket kivitelező céggé sikerült fejlődnie. Az eseményen elhangzottak szerint a legutóbbi évben a Weinberg árbevétele 25 milliárd forint volt, míg idén 30 milliárdos forgalmat terveznek.


Lépésről lépésre haladtak, és mindig nyitottan az újításokra

A 90 százalékban versenypiacon működő Weinberg immár 30 éve minőségi szereplője a magyar építőiparnak. Erre a teljesítményre visszatekintve ünnepi beszédében Derczó István elmondta, a három évtized alatt mintegy ezer építmény megalkotásában vállalt szerepet a vállalat, a legkülönbözőbb iparágak beruházóit kiszolgálva.

Köszöntőjében az alapító a vállalat történetére és legjelentősebb referenciáira is részletesen kitért, akárcsak a sárospataki székhelyen egymást követő beruházásokban felépített gyártócsarnokokra. „Mindig lépésről lépésre tudtunk haladni, és mindig nyitottak voltunk az új technológiák megismerésére és használatára” – emelte ki a lényeget.

Derczó István, a Weinberg ügyvezető igazgatója


A múlt mellett ugyanakkor a jelennel és a jövővel foglalkozott a köszöntőben. „A mai nap egyik fontos eseményével a jövőnek üzenünk, hiszen átadjuk az új irodaházunkat.” Felhívta rá a figyelmet, hogy a 2008-ban épült régi, és a most elkészült új irodaházat egy híddal kötötték össze. „Ez a híd a funkciója mellett egy jelképként is szolgál, mert hangsúlyozza számunkra a kapcsolatot a múlt és a jövő között.”


Összesen 1700 négyzetméteres irodai tér alakult ki

A most átadott irodaház BIM-szolgáltatásait, koncepciós, építészeti, belsőépítészeti és generáltervezését, valamint projektmenedzsmentjét egyaránt a Buildext Kft. látta el. Az épület 1,4 milliárd forintba került, melyhez a Széchenyi Hitelprogramban egymilliárd forint kedvezményes kamatozású támogatást vettek igénybe. Az új épület 1100 négyzetméter alapterületű, ám a régi irodaházzal összekötve összesen 1700 négyzetméteres irodai tér alakult ki.

Ahogy azt korábbi cikkeinkben is jeleztük, a több mint 300 főt foglalkoztató Weinberg számos tevékenysége által tudatosan törekszik a családias jellegű emberi kapcsolatokra, így az új irodaház is ezt a szellemiséget képviseli: lobbikkal, találkozó helyekkel, tágas terasszal és további közösségi terekkel épült meg.


A hazai építőipar tíz legnagyobb vállalatából hét már magyar

Az építésügyi tárcát vezető Lázár János beszédében a Weinberg értékeit taglalva elsőként azt emelte ki, hogy magyar vállalkozásként érte el a sikereit. Hozzátette, az elmúlt 14 év munkájának eredménye, hogy a magyarországi építőipar tíz legnagyobb vállalatából hét már magyar.

Közölte, a kormány az elmúlt 14 évben 28 ezer milliárd forintot fordított az ország fejlesztésére, a beruházásokat pedig nagyrészt magyar vállalkozások valósították meg. „Jelenleg egy építőipari honfoglalás és visszafoglalás zajlik, ez pedig kulcskérdés egy ország életében” – fogalmazott a miniszter.


„Minél több Derczó István legyen, és nem csak a Zemplénben!”

A Weinberg egy másik értékeként Lázár János azt jelölte meg, hogy családi vállalkozásként működik. „Miután a feleségével közösen építette fel a céget, hálával tartozunk Renátának” – mutatott rá a politikus. Kifejtette, a fejlett országok valódi erejét nem a multinacionális vállalatok adják, mert egy társadalom jóléte valójában a közepes méretű családi vállalkozásokon alapszik. „Ezért azt kívánom, hogy minél több Derczó István legyen, és nem csak a Zemplénben, hanem a egész Magyarországon!”

Lázár János, az Építési és Közlekedési Minisztérium tárcavezetője


Derczó István személyiségére is külön kitérve hangsúlyozta, kedveli azt a fajta vállalkozót, aki a Weinberg ügyvezető igazgatója testesít meg: „Korán kel, szorgalmas, ha kell keményen dolgozik, állandóan jár az esze az új lehetőségeken, és a legnehezebb helyzetre is van válasza. Ezt a típust kell megbecsülni Magyarországon!” – húzta alá a miniszter.

 

Az ünnepségen Mága Zoltán hegedűművész is fellépett zenekarával.


Ezért példaértékű a Weinberg versenyképessége

A 30 éves évfordulóját ünneplő társaság harmadik fő értékeként Lázár János azt emelte ki, hogy versenyképes. Hangsúlyozta, hogy a cég megrendeléseinek 90 százaléka piaci és nem állami beruházásokból származik. „Ez azt jelenti, hogy képesek a nehezedő piaci körülmények között is helyt állni – most és a jövőben is.”

A miniszter azt is megfogalmazta, hogy ez miért példaértékű. „Az ilyen cégek tudnak élni a lehetőséggel, és a pénzt nem hazaviszik, hanem – ahogy az itteni példa is mutatja – visszaforgatják a vállalat bővítésére, fejlesztésére, innovációra és új piacok megszerzésére.”

Galéria

AktuálisWeinberg '93 Építő Kft.SárospataképítőiparÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés