2024.03.29, Péntek
Átadták Veszprémben a 8-as főút déli elkerülő szakaszát

Átadták Veszprémben a 8-as főút déli elkerülő szakaszát

magyarepitok.hu, MTI, NIF Zrt.

2022.12.20. 13:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A balatonfüredi és a litéri csomópontok között több ütemben épült meg a 7,5 kilométeres útszakasz a STRABAG Építő Kft. munkájával.

Hirdetés

Átadták a veszprémi 8-as főút déli elkerülő szakaszát és a 8-as utat, valamint a 82-es számú főutat összekötő szakaszt december 20-án. Ezzel biztonságosabbá és gyorsabbá vált a Balaton és a főváros közti közlekedés - fogalmazott az útátadóval egybekötött sajtótájékoztatón a beruházást végző NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese. A fejlesztések a STRABAG Építő Kft. kivitelezésében valósultak meg.

A Balaton és Budapest közötti útszakaszon megszűnhetnek a rendszeres torlódások

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese közölte: a balatonfüredi és a litéri csomópontok között több ütemben épült meg a 7,5 kilométeres útszakasz 25,3 milliárd forintból. A szakaszt négysávossá bővítették, a lámpás, balesetveszélyes csomópontok helyett különszintű csomópontokat alakítottak ki, valamint a meglévő burkolatot is korszerűsítették. Így újabb részt vehetnek birtokba a közlekedők és koronaélen belül, 2x2 sávon már a teljes szakaszon haladhat a forgalom.

A fejlesztésnek köszönhetően a Balaton és Budapest közötti, rendkívül forgalmas útszakaszon megszűnhetnek a rendszeres torlódások.

A Veszprém déli elkerülő beruházás részeként megépült Budapesti csomóponthoz szervesen kapcsolódik a 8-82. sz. főutak összekötésére kialakított, 8229. jelű Veszprém Aréna összekötő út. Az 1,1 kilométeres szakasz csaknem 3 milliárd forintba került. A szakasz északi végcsomópontjának, illetve az északi és a déli csomópont között lévő út tervezéséért a Speciálterv Kft. felelt.

Az összekötő út 2×2 forgalmi sávos, a 8. sz. főút Budapesti úti csomópont részét képező úgynevezett északi körfogalomból indul, a szakasz végén a 82. sz. főúthoz szintén körforgalmi csomóponttal kapcsolódik. A sportlétesítmények megközelítésére a szakaszon egy közbenső körforgalmi csomópont is létesült. A 8. sz. főút és a 82. sz. főút összekötése megkönnyíti a Balaton, illetve Győr elérését is, emellett a 82. sz. főúton létesült körforgalmi csomópont biztonságosabbá teszi a közlekedést a kerékpárosok, gyalogosok és autóbuszt használók számára egyaránt.

Nyul Zoltán elmondta, hogy a 8-as főutat a 82-es úttal összekötő új szakasz, a 8229-es út két körforgalmi csomópontot tartalmaz, az útszakaszon a közvilágítást, víz- és gázszolgáltatást érintő beruházás is történt. „A 8. sz. főút elkerülése kapcsán egy kapacitásbővítő nagyon fontos útról beszélhetünk, hiszen ez teszi lehetővé a biztonságos és színvonalas közlekedést a város számára, mind elérési, mind elkerülési szempontból. A 8-82. sz. főút összekötése pedig megteremtette az összekötő forgalom feltételeit és a közelben lévő létesítmények minőségi megközelítését. Ez a projektcsomag nagyon sokat hozzátesz Veszprém közlekedésének fejlesztéséhez, illetve a város megfelelő eléréséhez.”

Porga Gyula, Veszprém polgármestere fontosnak nevezte, hogy az Európa Kulturális Fővárosa évadra készülve nem csupán Veszprém, hanem az egész régió, sőt az egész ország számára jelentős beruházást valósítottak meg.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: “Ma egy olyan szakaszt vehet birtokba az utazóközönség, amely gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a közlekedést. Nem csak a Kádártán és Gyulafirátóton élők számára lesz gördülékenyebb a közlekedés, hanem a sportközpontok megközelíthetősége is egyszerűbbé válik mindenki számára."

Kontrát Károly, országgyűlési képviselő elmondta: „Ez a beruházás fontos Veszprém városának, fontos a Balaton térségének és fontos azoknak, akik Budapestről vagy az ország más részéről felkeresik ezt a gyönyörű térséget. A szakaszok átadásával a közlekedésbiztonság is jelentősen javul.”

Galéria

ÚtépítésStrabagNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)VeszprémSpeciálterv Építőmérnöki Kft.8-as főút82-es útVeszprém elkerülő

Hírlevél

Hirdetés