2024.07.15, Hétfő
Különleges projektelemekkel épült meg a Nyíregyházi Állatpark új attrakciója

Különleges projektelemekkel épült meg a Nyíregyházi Állatpark új attrakciója

magyarepitok.hu

2024.05.17. 11:50 - Hegedűs Gergely

A Jégkorszak Interaktív Állatbemutató komplexumát több mint tízezer négyzetméteren kivitelezte a KE-VÍZ.

Hirdetés

A Nyíregyházi Állatparkban május 17-én átadták a Jégkorszak Interaktív Állatbemutatót. Az intézmény új attrakciója a KE-VÍZ 21 zRt. generálkivitelezésében készült el: a komplexum a modern technika segítségével kalauzolja el  a látogatókat a sarkkörök állatvilágába.

Ahogy azt számos projektcikkben jeleztük, a létesítmény külső és belső terekben mutatja be a jeges égövi állatok életét, a jégkorszak kialakulásának okait és következményeit, valamint a jégkorszaki természet hangulatát. Az interaktív elemeket alkalmazó épületegyüttest az állatpark főbejárata és az északnyugati kapuja közötti területen több mint tízezer négyzetméteren valósították meg.

A Jégkorszak Interaktív Állatbemutató egyik legérdekesebb részeként a flume ride (vagyis mesterséges, szurdokban folyó, kis csónakkal járható patak) pálya épült meg.

Ugyanakkor a kivitelezése is figyelmet érdemlő volt: a csónakkal végigevezhető, acélszerkezetekből összeállított, a magasan is vezetett vízcsatorna ugyanis az épületeken is áthalad. Erről a projektelemről ebben a cikkben írtunk részletesen.   


Valósághű mamutok és mamutcsontvázak repítenek vissza az őskorba

Az Európában egyedülálló technikai megoldásokat alkalmazó, speciális üvegtáblákkal borított épület és a hozzá kapcsolódó kéthektáros külső kifutórendszer Magyarországon még nem látott ritka sarki állatfajoknak ad teret. A tízezer évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok és mamutcsontvázak elevenítik fel a látogatók számára, a világ legnagyobb ragadozóját, a jegesmedvét pedig hűtött térben és a négy méter mély medencében a víz alatt is láthatja a közönség.   

Az országban elsőként bemutatott királypingvineket 0 Celsius fok körüli bemutatóteremben helyezték el, de a látványosságban két másik pingvinfajt, a rajzfilmekből jól ismert sziklaugró pingvint és a meleg égövi Humoldt-pingvint is bemutatják. A külső kifutótérben Alaszka és Szibéria elevenedik meg a fehérfejű rétisas és a világ legnagyobb sas madarának számító Steller-sas segítségével.   


Élőben is bemutatják a jeges tengerek halainak világát

A  sarki farkasok és a rénszarvasok mellett a patagóniai oroszlánfókák kifutórendszerét egyaránt láthatják az érdeklődők, akik kipróbálhatják a fagypont körüli klímakamrát és az úgynevezett "száguldó folyót" (flume ride), amelyben fatörzsszerű hajókban ülve a folyó sodrása segítségével lehet az állatokat megnézni.   

A látogatok emellett bepillantást nyerhetnek az indián táborban a kanadai őslakosok életébe, meg lehet nézni az iglukat, egy VR tengeralattjáró segítségével pedig lemerülhetnek a jeges tengerek mélyére. Az épületbe telepített hatalmas akváriumok közben élőben is bemutatják a jeges tengerek halainak világát.

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott Gajdos László, az állatpark igazgatója, Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Papp Endre, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének elnöke, Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos és Stephan Hering-Hagenbeck, a schönbrunni állatkert főigazgatója. Magyarország eddigi legnagyobb vidéki állatkerti beruházása csaknem 14 milliárd forintból, a Modern városok program keretében valósult meg.

Galéria

AktuálisKe-Víz 21 Zrt.Nyíregyházaállatkert

Hírlevél

Hirdetés