2024.05.06, Hétfő

Hirdetés

Így épül a Jégkorszak a nyári hőségben Nyíregyházán az állatkertben – FOTÓK

Így épül a Jégkorszak a nyári hőségben Nyíregyházán az állatkertben – FOTÓK

magyarepitok.hu

2023.07.31. 10:59 - Szabó Ákos

A ”KE-VÍZ 21” zRt. a főépülettel már el is készült. A látványosság többek között csónakkal bejárható vizes pályán acélszerkezetű pályával is várja majd az érdeklődőket.

Hirdetés

A Nyíregyházi Állatpark 2021 óta készülő új attrakciója, a Jégkorszak Interaktív Állatbemutató a modern technika segítségével kalauzolja el majd a látogatókat a sarkkörök állatvilágába. A létesítmény külső és belső terekben mutatja be a jeges égövi állatok életét, a jégkorszak kialakulásának okait és következményeit, valamint a jégkorszaki természet hangulatát, interaktív elemek segítségével. A projekt az állatpark főbejárata és az északnyugati kapuja közötti terület a park hátsó, keleti telekhatáráig húzódó sávban valósul meg, több mint tízezer négyzetméteren.

 

A képre kattintva galéria nyílik

A kivitelező "KE-VÍZ 21" zRt. segítségével, mely az összesen öt ütemből álló fejlesztés első három részén dolgozik, két szerződésben, már többször is beszámoltunk a munkálatok előre haladásáról. Most is a helyszínről jelentkezünk friss fényképekkel és információkkal.

 

Elkészült a jégtömböt formázó főépület

Mezősi Marina projektvezetőtől megtudtuk:

az I. ütem részeként tavasszal elkészült a központi, jégtömböt ábrázoló főépület a legmagasabb pontjáig, bokrétaünnepséget is tartottak, és át is adták a közel 4000 négyzetméter alapterületű komplexumot – igaz még nem a nagyközönség számára, ők a többi elemmel együtt vehetik majd birtokba azt.

 

 

A "KE-VÍZ 21" zRt. munkatársai jelenleg a külső-belső kifutókon, illetve más, a következő két ütem szerkezetépítéséhez kapcsolódó feladatokon is dolgoznak. Így jól halad a kivitelezés a fókaházon, az ismeretterjesztő téren, az induló és érkező medencéken, a II-III. ütem szerkezetépítésén.

 

Látványos vizes pályán, csónakkal is fel lehet majd fedezni a Jégkorszakot

A projekt legérdekesebb és egyben legnagyobb kihívást is jelentő része a flume ride-pálya – vagyis egy csónakkal végigevezhető, acélszerkezetekből összeállított, a magasan is vezetett vízcsatorna – kialakítása. Az ennek a központi épületen átívelő szakaszai szakaszai és flume ride-tárolóépület munkái is jól haladnak.

 

 

Mezősi Marina ezzel kapcsolatban kiemelte, amikor a pálya kiépítéséhez a főépület tömbjére acélszerkezeti elemeket szereltek, ehhez darukat is használtak: mindez jelentős intenzitású munkaszervezést igényelt. Maga a látványos pálya már fel is vette közel végső formáját.

 

Műsziklákat is kialakítanak

Az interaktív állatkerti attrakciót különlegessé tevő megoldásokról beszélve a projektvezető rámutatott arra is, hogy a II. és III. ütem épületein is megjelennek a már I. ütemben is felhasznált egyedi és különleges üveg és műszikla homlokzatburkolatok.

 

 

Szintén érdekes elemei lesznek a Jégkorszaknak az animatronikus – vagyis robot kialakítású - kardszárnyú delfinek, melyeket az orka öbölben fognak elhelyezni a jövő év első felében.

Továbbá a végső átadásig még a flume ride csatorna szerkezetépítésének az utolsó szakasza is hátravan, illetve folyamatosan készülnek el a végleges üveg- és műszikla- mellett és műgyantaburkolatok is, és a térburkolatok munkái is haladnak.

Végül megtudtuk azt is, hogy a flume ride beüzemelése idén kezdődik meg, az orkákat pedig jövőre telepítik be majd medencéjükbe.

 

 

Galéria

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.Nyíregyházaállatkert

Hírlevél

Hirdetés