2024.06.23, Vasárnap
Átfogó beruházássorozat zárult le Békés barokk ékkövének újjászületésével
Fotók: MTI

Átfogó beruházássorozat zárult le Békés barokk ékkövének újjászületésével

mti, magyarepitok.hu

2024.06.05. 16:42 - Hegedűs Gergely

A több mint 250 éves Tisza-kastély a WHB és a Build It generálkivitelezésében újult meg Geszten. A munkálatok egyaránt eredményeztek műszaki és esztétikai felújítást, illetve tartalmi és szolgáltatási megújulást.

Hirdetés

Június 4-én, a nemzeti összetartozás emléknapján átadták a felújított geszti Tisza-kastélyt, az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott. Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) beruházását a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a Build It Mérnökiroda Kft. konzorciuma kivitelezte. A felújított kastély június 5-től mindenki számára látogathatóvá válik.


Romos állapotból mentették meg

A háromszintes, barokk stílusú kastélyt a 18. század második felében építette a Tisza-család a Békés vármegyei településen. A több mint 250 éves épület történelmi jelentőségét növeli, hogy a Tisza-család két jeles személyiségének, két miniszterelnöknek, előbb Tisza Kálmánnak, majd Tisza Istvánnak is otthona volt. A fontosságának megfelelően az épület számottevő korszerűsítéseket kapott a múlt század elején, a korabeli legmodernebb eszközökkel fejlesztették.

A második világháború végén azonban a teljes berendezése megsemmisült, majd a háború után számos funkciót betöltött. A rendszerváltás után az épület állapota folyamatosan romlott, a 21. századra romos állapotba került, így a felújítása az folyamatosan napirenden volt. Az épületegyüttes felújításáról 2016-ban a Miniszterelnökség javaslatára döntött a kormány.


Mintegy 20 hektárnyi parkfelújítást is elvégeztek

Az összesen mintegy 13,5 milliárd forint értékű beruházás célja az épületegyüttes eredeti állapotnak megfelelő helyreállítása volt, ami műszaki és esztétikai felújítást, illetve tartalmi, szolgáltatási megújulást egyaránt megkívánt. Az épületekhez kapcsolódóan 20 hektár területen került sor parkfelújításra, amely a jövőben számos szabadidős és szabadtéri programhoz biztosít lehetőséget.

A Tisza család és a korabeli Magyarország történetét négy jellemző témakör - a politika, az egyház, a család és a kultúra - mentén szervezett, összesen 25 helyszínt magába foglaló, 1000 négyzetméter területű állandó kiállítás mutatja be. A tárlaton a magyar kiállítóterekben eddig még be nem mutatott kordokumentumok és műtárgyak láthatóak.

A munkálatok keretében sor került szálláshely fejlesztésre is: Arany János Vendégház néven 28 szobát, illetve 50 fő befogadására képes étkezőt alakítottak ki a hazai és nemzetközi vendégek számára. A beruházás mindezeken kívül magában foglalta az Arany János emlékház, illetve a településen kívül található Tisza-kripta rekonstrukcióját, valamint a hozzátartozó út felújítását is.


A magyarság az elmúlás helyett az életet választotta

A kastély keddi ünnepélyes átadóján Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: a nemzeti összetartozás napján, egy újabb háború fenyegető árnyékában ezen a napon Geszten összesűrűsödik a történelem. Felidézte, a magyarság 104 éve ezen a napon egy pusztító háború következtében elvesztette országa kétharmadát, és népének harmada idegen határok mögé került. „Mégsem a beletörődést és az elmúlást választotta, hanem a küzdelmet és a túlélést” – hangoztatta a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök - Fotó: MTI


Emlékeztetett arra is, hogy a korábban kastélyban lakó Tisza István halála nemcsak egy kiváló ember, nemcsak egy nagy formátumú miniszterelnök elvesztését, de egy történelmi korszak fájdalmas végét is jelentette. „Ennyi év távlatából már tisztán látszik, a trianoni diktátum nemzetünk halálát célozta. A gyarmatosításhoz szokott nagyhatalmak azonban nem ismerték a magyarok karakterét.”

„Ma arra kell vállalkoznunk, hogy véghez vigyük azt, ami Tisza István miniszterelnök úrnak nem sikerült: hogy megakadályozzuk Magyarország részvételét egy újabb európai háborúban” - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, jobbak erre az esélyeink, mint 110 éve. „Szuverének vagyunk, és a szuverenitás minden magyar ember saját ügye és joga is.”


Nem csupán a kastély újult meg Geszten

Az ÉKM keddi közleménye szerint június 4-én a Békés vármegyei Gesztnek és térségének a nyolcéves fejlesztési programja is lezárult. A településen a kastélyfelújítás mellett új általános iskola, óvoda és tornaterem épült, megújult a templom, de sor került bel- és külterületi utak felújítására is.

Hozzátették, a további, korábbi beruházásokat – köztük a térség útfejlesztéseit - is beleszámítva az elmúlt 8 esztendőben több mint 20 milliárd forint összegben hajtottak végre Geszten és térségében.

Galéria

AktuálisWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Gesztműemlékfelújításkastélyfelújítás

Hírlevél

Hirdetés