2020.12.04, Péntek
Beépítés helyett közösségi tér Hódmezővásárhelyen

Beépítés helyett közösségi tér Hódmezővásárhelyen

2016.01.07. 19:19 - Hegedűs Gergely

Három helyszínen is megújult Hódmezővásárhely belvárosa: a város új parkot, ingyenes mélygarázst és egy megújuló kertet kapott. Emellett egymilliárd forintból megújult egyik évszázados épülete, aminek köszönhetően mostantól Hódmezővásárhelyen működik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Csongrád megyei kirendeltsége.

Hirdetés

Három helyszínen is megújult Hódmezővásárhely belvárosa: a város új parkot, ingyenes mélygarázst és egy megújuló kertet kapott. Emellett egymilliárd forintból megújult egyik évszázados épülete, aminek köszönhetően mostantól Hódmezővásárhelyen működik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Csongrád megyei kirendeltsége.

Elkészült a hódmezővásárhelyi belváros-rehabilitáció újabb üteme, a 740 millió forintból, uniós támogatással megvalósult beruházást csütörtökön adták át. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter avatóbeszédében kifejtette, jól döntött a város, amikor ahelyett, hogy a belvárosból beépített volna egy újabb részt, olyan közösségi teret hozott létre, amelyet minden vásárhelyi polgár használhat. „Hódmezővásárhelyen az elmúlt években - az országban is élen járva - olyan gondozott kerteket hoztak létre, amelyeket tavasztól őszig egyre többen használnak az ott élők” - hangsúlyozta a politikus.

Almási István (Fidesz-KDNP), Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, a belvárosi Hódi Pál utca üresen álló telkén ingyenesen használható, 42 férőhelyes mélygarázs épült akadálymentesített lifttel. A felszínen közparkot, játszóteret és illemhelyet, valamint baba-mama szobát alakítottak ki. A Tóth Sándor utcában felújították az útburkolatot, kerékpártárolókat helyeztek el, a Népkertben a területrendezés mellett illemhely épült.

Mindhárom helyszín környezetrendezési terveit Andor Anikó, Ybl Miklós-díjas kert- és tájépítész vezetésével a Land-A Táj- és Környezettervezési Műterem készítette. A terveket a Puhl és Dajka Építész Iroda, Dajka Péter Pro Architectura díjas építészvezető tervező készítette.

Az új pihenőparkban három köztéri alkotás is helyet kapott. Nagy Attila alkotása a hódmezővásárhelyi téglaépítészetet megteremtő Sándy Gyulának állít emléket. A látogatók pihenését szolgáló Népkertben három csobogó épült, amelyek mellé Bojti András üvegszobrász "Hommage á Janáky" című üvegplasztika-sorozata került. A játszótér mögötti tűzfalon pedig a V. Nagy Nándor hódmezővásárhelyi keramikus tervei alapján készült, 160 négyzetméteres installáció idézi meg az ismert csillagképeket.

Szintén csütörtökön jelentették be, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Csongrád megyei kirendeltsége Hódmezővásárhelyre költözött. Gyuricza Csaba, az MVH elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kirendeltség az ország egyik legimpozánsabb és legszebb hivatali épülete.

Az MVH Magyarország egyik legnagyobb olyan intézménye, amelynek működése a vidéken élők számára meghatározó. „Csaknem 1800 munkatársa évente 600-800 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás felosztásáért felelős” - közölte az elnök. A Csongrád megyei kirendeltség a Békés és a Bács-Kiskun megyei ügyfelek kiszolgálását is elvégzi. Csongrád megyében 37 ezer ügyféllel áll napi kapcsolatban, számukra 2015-ben mintegy 40 milliárd forintnyi támogatást fizetett ki.

’Új agrártámogatási és vidékfejlesztési ciklus indult tavaly, a legnagyobb feladatok 2016-ban várhatók. Mintegy hetvenféle vidékfejlesztési pályázat jelenik meg a közeljövőben, amely térségi lebonyolítása a Csongrád megyei kirendeltség 106 dolgozójának feladata lesz” - közölte Gyuricza Csaba.

Almási István (Fidesz-KDNP) Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, a kirendeltségnek helyet adó épületet a helyi zsidóság adakozásából 1893-ban emelték. A hitközség székhelye mellett az épület kereskedelmi, vendéglátóipari és kulturális funkciókat is ellátott. Az épületben 1957-től a helyi zeneiskola működött. Miután az oktatási intézmény a belvárosba költözött, az önkormányzat új funkciót keresett az épületnek, amelyet mintegy egymilliárd forintból, részben pályázati támogatással újítottak fel és bővítettek egy szárnnyal.

(mti)

Galéria

Mi épül?Hódmezővásárhely

Hirdetés

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés