2024.07.20, Szombat
Beépítés helyett közösségi tér Hódmezővásárhelyen

Beépítés helyett közösségi tér Hódmezővásárhelyen

2016.01.07. 19:19 - Hegedűs Gergely

Három helyszínen is megújult Hódmezővásárhely belvárosa: a város új parkot, ingyenes mélygarázst és egy megújuló kertet kapott. Emellett egymilliárd forintból megújult egyik évszázados épülete, aminek köszönhetően mostantól Hódmezővásárhelyen működik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Csongrád megyei kirendeltsége.

Hirdetés

Három helyszínen is megújult Hódmezővásárhely belvárosa: a város új parkot, ingyenes mélygarázst és egy megújuló kertet kapott. Emellett egymilliárd forintból megújult egyik évszázados épülete, aminek köszönhetően mostantól Hódmezővásárhelyen működik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Csongrád megyei kirendeltsége.

Elkészült a hódmezővásárhelyi belváros-rehabilitáció újabb üteme, a 740 millió forintból, uniós támogatással megvalósult beruházást csütörtökön adták át. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter avatóbeszédében kifejtette, jól döntött a város, amikor ahelyett, hogy a belvárosból beépített volna egy újabb részt, olyan közösségi teret hozott létre, amelyet minden vásárhelyi polgár használhat. „Hódmezővásárhelyen az elmúlt években - az országban is élen járva - olyan gondozott kerteket hoztak létre, amelyeket tavasztól őszig egyre többen használnak az ott élők” - hangsúlyozta a politikus.

Almási István (Fidesz-KDNP), Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, a belvárosi Hódi Pál utca üresen álló telkén ingyenesen használható, 42 férőhelyes mélygarázs épült akadálymentesített lifttel. A felszínen közparkot, játszóteret és illemhelyet, valamint baba-mama szobát alakítottak ki. A Tóth Sándor utcában felújították az útburkolatot, kerékpártárolókat helyeztek el, a Népkertben a területrendezés mellett illemhely épült.

Mindhárom helyszín környezetrendezési terveit Andor Anikó, Ybl Miklós-díjas kert- és tájépítész vezetésével a Land-A Táj- és Környezettervezési Műterem készítette. A terveket a Puhl és Dajka Építész Iroda, Dajka Péter Pro Architectura díjas építészvezető tervező készítette.

Az új pihenőparkban három köztéri alkotás is helyet kapott. Nagy Attila alkotása a hódmezővásárhelyi téglaépítészetet megteremtő Sándy Gyulának állít emléket. A látogatók pihenését szolgáló Népkertben három csobogó épült, amelyek mellé Bojti András üvegszobrász "Hommage á Janáky" című üvegplasztika-sorozata került. A játszótér mögötti tűzfalon pedig a V. Nagy Nándor hódmezővásárhelyi keramikus tervei alapján készült, 160 négyzetméteres installáció idézi meg az ismert csillagképeket.

Szintén csütörtökön jelentették be, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Csongrád megyei kirendeltsége Hódmezővásárhelyre költözött. Gyuricza Csaba, az MVH elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kirendeltség az ország egyik legimpozánsabb és legszebb hivatali épülete.

Az MVH Magyarország egyik legnagyobb olyan intézménye, amelynek működése a vidéken élők számára meghatározó. „Csaknem 1800 munkatársa évente 600-800 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás felosztásáért felelős” - közölte az elnök. A Csongrád megyei kirendeltség a Békés és a Bács-Kiskun megyei ügyfelek kiszolgálását is elvégzi. Csongrád megyében 37 ezer ügyféllel áll napi kapcsolatban, számukra 2015-ben mintegy 40 milliárd forintnyi támogatást fizetett ki.

’Új agrártámogatási és vidékfejlesztési ciklus indult tavaly, a legnagyobb feladatok 2016-ban várhatók. Mintegy hetvenféle vidékfejlesztési pályázat jelenik meg a közeljövőben, amely térségi lebonyolítása a Csongrád megyei kirendeltség 106 dolgozójának feladata lesz” - közölte Gyuricza Csaba.

Almási István (Fidesz-KDNP) Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, a kirendeltségnek helyet adó épületet a helyi zsidóság adakozásából 1893-ban emelték. A hitközség székhelye mellett az épület kereskedelmi, vendéglátóipari és kulturális funkciókat is ellátott. Az épületben 1957-től a helyi zeneiskola működött. Miután az oktatási intézmény a belvárosba költözött, az önkormányzat új funkciót keresett az épületnek, amelyet mintegy egymilliárd forintból, részben pályázati támogatással újítottak fel és bővítettek egy szárnnyal.

(mti)

Galéria

Mi épül?Hódmezővásárhely

Hírlevél

Hirdetés