2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Így készül a szigetcsépi transzformátor alállomás
magyarepitok.hu

Így készül a szigetcsépi transzformátor alállomás

magyarepitok.hu

2016.12.08. 09:32 - Antal Zsófia

Az A-HÍD is részt vesz a Pest megyei projekt kivitelezésében: a cég az MVM OVIT Zrt. alvállalkozójaként a Szigetcsép külterületére tervezett 400/120kV-os transzformátor alállomás építészeti munkarészeit végzi.

Hirdetés

Az A-HÍD megbízása négy fő munkarészre, a területet előkészítő és rendező földmunkára, a mély-, magasépítési és vezérlést közvetítő műtárgyak kivitelezésére, illetve az alállomás betonburkolatú úthálózatának kiépítésére szól. A munkák szeptember vége óta már gőzerővel zajlanak a területen.

A Szigetcsép külterületén található, csaknem hat futballpálya méretű területen eredetileg mezőgazdasági tevékenységet folytattak. A tereprendezés emiatt a Hídtransz kivitelezésében a frissen levágott kukorica és az építésre nem alkalmas humusz eltávolításával, továbbá a területet szegélyező övárok kialakításával kezdődött. Ezt követően alakult ki a végleges, 40 ezer négyzetméteres, teljesen sík terep, amelyet az alállomás különböző épületeinek és műtárgyainak kivitelezése követ.

 

6 épület mindössze 3 hónap alatt

A magasépítési munkarészhez tartozik egy közel 350 négyzetméter bruttó alapterületű, egyszintes, téglafal-vasbeton födémszerkezetű, magastetővel rendelkező vezénylő épület. Emellett összesen öt darab kisebb, egyenként 40 négyzetméteres kiszolgáló épületet is építenek, amelyek a létesítendő kábelcsatornákban futtatott vezetékeken keresztül a készülékek, transzformátorok zavartalan és üzembiztos működtetését biztosítják.

Jelentős kihívás, hogy az előkészítéstől mindössze szűk három hónap áll rendelkezésre a főbb épületek szerkezetkész állapotba hozására.

A képre kattintva galéria nyílik!

Hogyan utaznak a 250 tonnás trafók?

Az üzemeltető épületeken kívül az alállomáson beépítésre kerül két, egyenként 250 tonna súlyú transzformátor, melyekhez a szükséges alaptestek az A-HÍD által kerülnek kivitelezére. Szigetcsép és a környező települések életében látványos eseménynek ígérkezik a trafók helyszínre szállítása, mivel az a vasutat követően speciális kialakítású trélereken, közúton történik majd meg.

A trafók a területet egy 400kV-os és egy 120kV-os részre osztják, ahol összesen 259 vasbeton pont és készülékalap, továbbá 9 térvilágító oszlopalap és az állomást körülvevő kerítés épül.

A 2016. évi ütemezés szerint ugyancsak elkészül a betonburkolatú úthálózat központi része is, amelyen az MVM OVIT Zrt. jövő év elején a transzformátorokat, illetve a villamos hálózat acélszerelvényeit beszállítja az ütemterv szerint elkészült alaptestekhez.

Galéria

A-Híd Zrt.Energetikaföldmunkaenergetikai beruházásSzigetcsép

Hírlevél

Hirdetés