2018.06.24, Vasárnap
Otthon Melege: közel kétmilliárd forintról már döntött az NFM

Otthon Melege: közel kétmilliárd forintról már döntött az NFM

magyarepitok.hu

2016.12.06. 10:58

A családi házak energetikai korszerűsítésére benyújtott több mint négyezer pályázat elbírálása folyamatban van.

Hirdetés

Közel ezer ingatlantulajdonos már biztosan sikeresen pályázott Otthon Melege Programban – adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A pályázók eddig több mint 1,8 milliárd forint összértékben nyertek vissza nem térítendő támogatást a családi házak energetikai korszerűsítését célzó, 5 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett programban.


Az első nyerteseknek most küldik el az értesítőt

„A Támogatói Okiratokat a pályázatkezelő Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) legkésőbb ezen a héten elküldi az érintetteknek” - közölte Szabó Zsolt. Az NFM államtitkára hozzátette, az elbírálás folyamatos, így hamarosan újabb pályázatok részesülhetnek támogatásban.

Az első döntéssel támogatásban részesültek listája elérhető a pályázatkezelő honlapján, melyen azt írják, a benyújtott több mint 4 ezer pályázat feldolgozása folyamatosan zajlik.


Eddig 125 ezer háztartás helyzete javult

Az Otthon Melege Program hatodik alprogramjának célja a családi házak energetikai korszerűsítése és felújítása. A támogatás

  • az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréjére, homlokzatok hőszigetelésére,
  • épületgépészeti rendszerek (pl. kazánok, radiátorok) energia-megtakarítást eredményező cseréjére, felújítására,
  • és az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítására (napelemes rendszerek, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése) fordítható.

A program keretében hagyományos technológiával 1996 előtt épült és 1995. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, egy lakásos, legfeljebb 135 mfűtött alapterületű családi házakra nyújtható vissza nem térítendő támogatás.

A közlemény szerint a 2014 szeptemberében indult Otthon Melege Program eddig közel 23 milliárd forint keretösszegben biztosított támogatást, melynek eredményeként mára több mint 125 ezer háztartás energiahatékonysága javult.

 

 

Otthon Melege Programcsaládi házakenergetikai beruházás