2024.07.20, Szombat
Harmincszor több a KÁT kérelem: jelentősen nőhet a napelemes kiserőművek száma
nrtel.hu

Harmincszor több a KÁT kérelem: jelentősen nőhet a napelemes kiserőművek száma

MTI

2017.01.20. 16:59 - Antal Zsófia

A MEKH-ben külön csoport foglalkozik a decemberben beérkezett, kétezernél is több beadvány vizsgálatával.

Hirdetés

A kötelező átvételi rendszer (KÁT) a megújuló energiaforrásból, például napenergiából történő villamosenergia-termelés ösztönzésének egyik eszköze. Az ilyen típusú támogatás iránti kérelmeket tavaly december 31-ig lehetett benyújtani a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH). A rendszerhez csatlakozó termelők az előállított villamos energiát a piaci árnál magasabb, jogszabályban meghatározott áron értékesíthetik. A MEKH a kötelező átvétel alá eső villamos energia mennyiségéről és az átvétel időtartamáról hoz határozatot.

A MEKH pénteki tájékoztatása szerint míg 2015-ben összesen 65 kötelező átvételi kérelmet bíráltak el, addig 2016 decemberében több mint 2000 kérelem érkezett a hivatalhoz, ezek jelentős része 0,5 megawattosnál kisebb napelemes erőművekre vonatkozik. A kérelmek nagy száma miatt a hivatalban külön munkacsoport foglalkozik a beadványok vizsgálatával, hogy a kérelmezők minél előbb megkezdhessék a beruházások finanszírozásának és kivitelezésének további fázisait.

A naperőműveknél Magyarországon átlagosan évi 1050-1200 óra üzemidővel lehet számolni, ami egy 0,5 megawattos naperőmű esetén 525-600 megawattóra (MWh) éves előállított villamos energiát jelent. Ez körülbelül 250 háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezi.

A KÁT keretében a naperőművek összesen 10,5 gigawattóra (GWh) mennyiségű villamos energiát értékesítettek 2015-ben, ami 54,5 százalékos növekedés az előző évhez képest. A napelem-üzemeltetőknek 340 millió forintot fizettek ki 2015-ben, amiből a kötelező átvételi ár és a piaci átlagár közötti különbségből eredő KÁT-támogatás 210 millió forint volt.

Energetikamegújuló energianapelem

Hírlevél

Hirdetés